Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingbarn flyttar in i lokal med dålig inneluft

Kuntokallio kurscenter
Personer som vistas i kurscentret Kuntokallio har fått symptom som tyder på dålig inneluft. Nu ska ensamkommande flyktingbarn flytta in i centret. Kuntokallio kurscenter Bild: Kari Hakli/ Helsingfors stadsmuseum vanda kyrkliga samfällighet

Flera personer har fått symptom av inomhusluften i kurscentret Kuntokallio i Helsingfors och en undersökning av luftkvaliteten ska göras. Trots det öppnar ett gruppboende för ensamma flyktingbarn i lokalen, som ägs av Vanda kyrkliga samfällighet.

- Varenda gång jag har besökt kurscentret har jag märkt av symptom efteråt. Jag har haft huvudvärk, torra och irriterade ögon, svullen tunga, svårt att andas och hosta. Senast var jag där för någon månad sedan, säger en person, som vill vara anonym, till Yle Huvudstadsregionen.

Varenda gång jag har besökt kurscentret har jag märkt av symptom efteråt. Jag har haft huvudvärk, torra och irriterade ögon, svullen tunga, svårt att andas och hosta.

Flera församlingar i Vanda ordnar och har ordnat sina skriftskolläger i kurscentret, som är beläget på Björnsö i Helsingfors. Dessutom hyr företag stället för olika kongresser.

I början av oktober fattade det gemensamma kyrkorådet i Vanda beslut om att tills vidare hyra ut en del av kurscentret till Helsingfors Diakonissanstalt, som öppnar ett gruppboende för flyktingar där. Samtidigt fattade kyrkorådet beslut om att hitta ersättande inkvarteringsställen för skriftskollägren nästa år.

Omfattande undersökning görs efter årsskiftet

Samfällighetens fastighetschef Sari Turunen säger att hon känner till att flera personer har fått symptom när de har vistats i kurscentret.

- Under den senaste tiden har vi kontaktats om inomhusluften av flera personer och därför har vi fattat beslut om att göra en undersökning. Undersökningen kräver minusgrader och den görs därför efter årsskiftet då vädret är kallare, säger Turunen.

Hon säger att anställda vid två olika församlingar har fått symptom och har varit i kontakt med henne.

- Personer som får symptom är oftast sådana som tidigare har utsatts för dålig luft och de reagerar på sådant som en frisk människa inte gör.

Under den senaste tiden har vi kontaktats om inomhusluften av flera personer och därför har vi fattat beslut om att göra en undersökning.― Sari Turunen, fastighetschef

Finns det tecken på mögel i kurscentret?

- Det finns ingen information om det, säger Turunen.

Flyktingarna flyttar in nästa vecka

Också tidigare har det funnits uppgifter om dålig inomhusluft och Turunen säger att samfälligheten gjorde en undersökning om saken i slutet av förra årtiondet.

Undersökningen som ska göras efter årsskiftet ska omfatta alla byggnader som hör till kurscentret. Flyktingbarnen kommer att inhysas i en av byggnaderna.

- Diakonissanstalten och Migrationsverket har informerats om den dåliga inomhusluften och har besökt kurscentret. Slutsatsen var att lokalen är bra och trygg, säger Turunen.

Gruppboendet för ensamkommande flyktingbarn har 20-25 platser. De som bor där är under 15 år.

- Vi har hört att inomhusluften har diskuterats men har inte fått information om att den skulle vara dålig. Men det är bra om det görs en undersökning, säger Jarmo Kökkö, chef vid Helsingfors Diakonissanstalt.

Men vad gör ni om någon av flyktingbarnen får symptom när de vistas i kurscentret?

- Då måste vi givetvis agera och ingripa i situationen, säger Kökkö.

Gruppboendet kommer att öppna första veckan i november.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen