Hoppa till huvudinnehåll

Grannen är sjukligt nyfiken

Leksaksgubbe i bil kör förbi leksaker med krattor
Leksaksgubbe i bil kör förbi leksaker med krattor Bild: Eva Frantz nyfiken

Bästa Grannakuten! Vi har en granne som är sjukligt nyfiken på oss!

Han står och stirrar om vi jobbar med någonting ute på gården. Fast vi visar att vi ser honom bara fortsätter han. Han kör förbi riktigt sakta och tittar om han ska se någonting. Vad han spanar efter vet vi inte riktigt. Vi känner oss direkt övervakade! Vad ska vi göra?

Jens Gellin
Grannmedlare Jens Gellin Jens Gellin Bild: Eva Frantz jens gellin

Grannmedlare Jens Gellin svarar:

Om man vill veta vad folk tänker är ju det bästa att fråga dem rakt ut. Men jag kan också förstå att det är lättare sagt än gjort.

I sådana här situationer funderar jag som grannmedlare alltid på motiv och behov. I det här fallet kan det ju hända att den stirrande grannen är ensam eller kanske håller på att förlora sin syn. Det kan också hända att grannen upplever att ni stirrar tillbaka, och att den här situationen har uppkommit av det. Eller har det hänt någonting i er relation, kan ni ha sagt eller gjort någonting som grannen reagerat på och nu ger utlopp för genom att stirra?

Jag reagerar lite på ordvalet här: ”sjukligt nyfiken”. Det är helt förståeligt att man i ett sådant här fall profilerar grannen negativt, men då har ni ju färdigt en viss attityd som kan bli problematisk när det gäller att tala med grannen.

Oftast gör jag så då jag medlar att bägge parterna tar upp sin egen åsikt, och framför allt förklarar sina känslor. Ifall grannen känner sig hotad och utsatt för en regelrätt konfrontation kan det bli svårt att komma vidare.

Men pröva på att ta det hela från ett känsloperspektiv och till exempel säga ”Det känns lite illa att du stirrar på oss, kan du berätta varför du gör det? Kan jag hjälpa dig på något sätt?”. Då blir det ingen beskyllning och lättare att fortsätta diskutera.

Har du en jobbig granne?