Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanen avgjorde för Vuokatti

Jauhojärvi och Niskanen med OS-guldmedaljer runt halsen.
Sotji-vinnarna Niskanen och Jauhojärvi dominerade i Vuokatti. Jauhojärvi och Niskanen med OS-guldmedaljer runt halsen. Bild: EPA/HANNIBAL HANSCHKE os i sotji

Vuokatti Ski Team Kainuu åkte hem den första stafettsegern i Finlands Cup på skidor på hemmaplan. Laget kan tacka Iivo Niskanen som stod för en alldeles bländande insats på den andra etappen.

IF Minkens Toni Ketelä var den som höll i taktpinnen under den första etappen och sprängde också fältet en hel del med sin åkning. Ketelä förde Minken till första växlingen som tredje lag.

I början på den andra etappen satte Vuokatti Ski Team in ett rejält ryck då Iivo Niskanen gav sig ut i spåret. Avståndet till de övriga lagen växte rejält för varje meter som gick och vid växlingen till Sami Jauhojärvi var avståndet redan uppe i 58,8 sekunder.

Vid den andra växlingen hade IF Minken tappat tätkänningen och Matias Strandvall gav sig ut i spåret från en sjunde plats. IF Femman däremot hade tack vare en stabil andra sträcka av Victor Lövdahl klättrat upp till femte plats i fältet.

Strandvall lyfte Minken upp några pinnhål på sin etapp och IF Minken med Strandvall, Christoffer Lindvall och Ketelä blev också bästa FSS-lag i tävlingen.

Sami Jauhojärvi kunde i sin tur defilera i mål som ohotad etta och fira stafettsegern tillsammans med Niskanen och Martti Jylhä.

Förra säsongens bästa stafettlag, Kouvolan Hiihtoseura säkrade andra platsen tack vare stabil åkning av ankaret Ville Nousiainen.

På upploppet blev det en strid på kniven om tredje platsen mellan Strandvall och Ounasvaara-åkaren Ari Luusua. Strandvall var vassare på upploppet och lyfte IF Minken på pallen.

– Jag ville komma ner från sista backen först. Det kändes som om han (Luusua) skulle vara sliten, men han var nog pigg och utmanade bra, men jag lyckades hålla undan, sade Strandvall.

Hoppa över Twitterpostning

Slutresultat, herrstafetten 3 x 6 km, klassisk teknik:

1. Vuokatti Ski Team Kainuu 46.22,7
2. Kouvolan Hiihtoseura + 1.10,5
3. IF Minken + 1.45,3 (Toni Ketelä, Christoffer Lindvall, Matias Strandvall)
4. Ounasvaaran Hiihtoseura + 1.45,4
5. Jämin Jänne + 2.27,0
6. Vantaan Hiihtoseura + 2.49,8

12. IF Femman + 3.27,7 (Rikhard Mäki-Heikkilä, Victor Lövdahl, Johan Gustafsson)
19. IF Åsarna + 5.05,3 (Oscar Högnabba, Eric Storvall, Hugo Karlström)
27. IF Minken 2 + 5.46,3 (Patrick Kronberg, Robin Eriksson, Christian Kronberg)
31. IF Minken 3 + 6.38,6 (Kasper Lönnbäck, Jonathan Lindqvist, Benjamin Sundqvist)
37. IF Femman 2 + 7.19,5 (Joachim Gustafsson, Samu Sjöblom, Hannes Holmback)
43. IF Åsarna 2 + 9.05,4 (Wiljam Fors, Anton Storvall, August Högnabba)

Kompletta resultat från herrstafetten med etapptider.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport