Hoppa till huvudinnehåll

Kallet fick Madde och Natti att byta studieinriktning

Madeleine Ingves och Natalie Norrholm
Madeleine Ingves och Natalie Norrholm Bild: Yle/Petter Sandelin natalie norrholm

Madeleine och Natalie studerar inom vårdbranschen. Ett kall som känns mer och mer självklart för varje studieår som går.

Madeleine Ingves och Natalie Norrholm kommer från Kristinestad. Madeleine studerar för tredje året till barnmorska och Natalie är snart färdig socionom och studerar för närvarande första året till sjukskötare.

- Jag har alltid känt att jag vill jobba med människor. Jag har alltid varit den som tröstar och är omtänksam av mig. Det kändes som ett kall att söka till barnmorskutbildningen, säger Madeleine.

- Jag känner lika som Madde. Jag tycker om att jobba med människor. Jag är i rätt bransch, säger Natalie.

"Kallet kom som en blixt från klarblå himmel"

Natalie studerade först till frisör och Madeleine studerade inledningsvis turism.

- Det känns som ett kall. Jag kan se det framför mig att jobba på BB. Det kom som en blixt från klarblå himmel, säger Madeleine.

- Jag kände ganska direkt att frisör inte var min grej. Jag började fundera i andra banor. Jag kom underfund med att jag vill jobba med människor och vara nära människor. Då kände jag att socionomutbildningen var det rätta för mig. Nu då jag inlett mina studier till sjukskötare känner jag att jag vill ha mera av vården och ha lite mer av det praktiska inom branschen. Det var definitivt ett kall, säger Natalie.

Att komma i kontakt med döden för första gången

I vårdbranschen är det oundvikligt att komma i kontakt med döden. Såväl Madeleine som Natalie har redan under studietiden fått stifta närmare bekantskap med den sista hållplatsen.

- Bara efter några dagar på min första praktikplats på ett äldreboende dog en av åldringarna under ett av mina skift. Jag hade aldrig tänkt mig att jag skulle vara med då en person dör. Det var lite känslosamt. Jag visste inte hur jag skulle ta det, berättar Natalie.

- Första gången man kommer i kontakt med döden är speciell. Men jag märkte ändå att jag kunde förhålla mig till det på ett professionellt sätt. Jag överraskade mig själv med att hantera det så bra som jag gjorde, säger Madeleine.

Låga löner spelar ingen roll

Madde och Natti bekymrar sig inte i dagsläge över de låga lönerna inom vårdbranschen.

- Så länge jag trivs med jobbet så känner jag att jag hellre har en lägre lön än vad jag skulle ha i ett jobb som jag inte trivs med, säger Natalie.

- Det känns som att vi gör mirakel. Vi gör ett otroligt viktigt jobb. Klart vi känner oss underbetalda. Men jag trivs också med det jag gör så då spelar inte lönen så stor roll, säger Madeleine.

Nyligen publicerat - X3M