Hoppa till huvudinnehåll

Malin Valtonen: Cancerdiagnosen fick mig att tänka om

Malin Valtonen.
Malin Valtonen. Malin Valtonen. Bild: Yle/Patrik Rosström valtonen malin

För ungefär ett år sedan sade läkaren att jag hade lymfom. Lyckligtvis fick jag fel diagnos men det ändrade ändå min inställning till undersökningar om vad som kan orsaka cancer.

Den här veckan har vi fått höra att man kan få cancer om man äter mycket korv och rött kött. Många suckar. Ännu någonting som ger oss cancer utbrister någon. Man får cancer av precis allt tycker någon annan och visst, det stämmer nästan i dagens samhälle.

Men har du en gång fått en cancerdiagnos så är det inte så lätt att vifta bort alla de här undersökningarna som en irriterande fluga.

Inga frakturer, bara cancer

Jag fick mitt cancerbesked efter en krock förra hösten. Diagnosen kom när jag låg på akuten med nackkrage.

Du har inga frakturer i nacken men du har troligen lymfom (cancer i lymfsystemet), säger doktorn.

Pötsligt ramlade världen ihop.

Ångest över fula ovanor

Jag rannsakade hela mitt liv. Hur är det möjligt att en någorlunda frisk 23-åring kan få cancer? Kunde jag gjort någonting annorlunda för att förhindra att få cancer?

Jag började rensa. Först åkte de vanliga städmedlen ut. Det neonfärgade tvättmedlet böts ut mot tvättnötter.

Produkterna i kylskåpet blev mera närproducerade och ekologiska och jag slutade även äta socker och gluten. Övervikt ökar dramatiskt risken för cancer har man fått läsa flera gånger.

Fel diagnos

Den gången hade jag en enorm tur eftersom jag fick fel diagnos. Det var inte cancer utan en autoimmun sjukdom med liknande symptom.

Men i en och en halv vecka levde jag i tron om att strålbehandlingar och cellgifter kommer bli en del av min vardag, och det förändrade mitt liv.

Ännu i dag är jag viktig med vad jag äter, dricker och använder i mitt dagliga liv.

Många himlar med ögonen när de hör om mina “idéer”. Andra tycker det är häftigt men att det låter dyrt med alla ekologiska varor, hur kan jag veta att dom är ekologiska på riktigt?

Nu kan jag vara lugn

Alla har valet att leva som de vill och det här har för mig blivit en livsstil

Jag känner mig också mycket mera till freds. Nu vet jag att om jag en dag i framtiden åter finner mig i situationen när läkaren tittar sådär ledsamt på mig och säger att jag har cancer så kommer det att vara mera okej.

Då kan jag inte vara arg på mig själv för jag vet att jag har försökt så gott jag kunnat att undvika den förbannade sjukdomen som många i släkten lidit - och somliga dött - av.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland