Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande ger Kaskö hopp

Omkring 70 asylsökande finns i Kaskö för tillfället. Får de stanna kan de uppfylla en av stadens målsättningar, att få fler invånare.

Kaskös ekonomi har inte hämtat sig sedan Metsä Botnia la ner sin fabrik 2009.

- Vårt största problem är att vi har väldigt lite arbetsplatser. skulle vi ha fler företag här hade vi något att erbjuda, säger stadsstyrelseordförande Carl-Gustav Mangs (SFP).

Stadsstyrelsens ordförande i Kaskö Carl-Gustav Mangs.
Carl-Gustav Mangs Stadsstyrelsens ordförande i Kaskö Carl-Gustav Mangs. Bild: Yle/Johan Gullmets carl-gustav mangs

Mangs säger att de senaste siffrorna om stadens arbetslöshetsgrad låg på 15,4 procent.

Asylsökande vill stanna

Nu hoppas man i Kaskö att så många som möjligt av de omkring 70 asylsökande får och vill stanna i Kaskö.

- Vad jag förstått är att det är väldigt många asylsökande som är glada och trivs här i Kaskö. Naturligtvis skulle jag bli väldigt glad om det kom fler människor till Kaskö men vi har inga arbetsplatser att erbjuda dem, säger Mangs.

Fyra asylsökande som placerats i Kaskö är familjen Dinolli från Kosovo. Det är pappa Selim, mamma Valbona och sönerna Eldion, 10 år, och Bledion, 7 år. De bor i ett område som tidigare var personalbostäder för anställda på Metsä Botnia.

Familjen Dinolli är asylsökande i Finland och hoppas på att få stanna i Kaskö. Från vänster Bledion, Eldion, Valbona och Selim.
Familjen Dinolli. Från vänster Bledion, Eldion, Valbona och Selim. Familjen Dinolli är asylsökande i Finland och hoppas på att få stanna i Kaskö. Från vänster Bledion, Eldion, Valbona och Selim. Bild: Yle/Sofi Nordmyr valbona selimi

- I Kaskö är allt bra. Folk är bra och vi får gå i skola, säger Selim Dinolli.

Föräldrarna får finskundervisning två gånger i veckan i Svenska gården i Kaskö medan barnen går i skola i Kristinestad.

Selim Dinolli har tagit sig an uppgiften att se till att Svenska gården är städad innan han går hem efter finskundervisningen. Det är också hans uppgift att koka kaffet och det gör han med den äran.

Kosovoalbanerna Valbona Semili och Selim Dinolli söker asyl i Finland. Här i deras kök i lägenheten i Kaskö.
Valbona och Selim i sin bostad i Kaskö. Kosovoalbanerna Valbona Semili och Selim Dinolli söker asyl i Finland. Här i deras kök i lägenheten i Kaskö. Bild: Yle/Sofi Nordmyr selimi

Frun Valbona kan tänka sig att jobba med vad som helst och det gäller också Selim. Hemma i Kosovo jobbade han som mekaniker.

- Jag vill stanna här, jag vill inte flytta. Jag kan jobba som mekaniker eller städare, vad som helst går så länge jag får jobba, säger Selim Dinolli.

Hamnen ess i rockärmen

Till grannkommunen Närpes har det rått en kraftig arbetskraftsinvandring i flera års tid. Kaskö har också fått sin del av kakan i och med att många av de nya finländarna valt att köpa billiga bostäder i Kaskö och pendla till Närpes.

I två års tid försökte två konsultbolag locka företag till Kaskö utan att lyckas. Det som konsulterna kom fram till är att det är hamnen som eventuellt kunde locka företag till Kaskö.

- Hamntrafiken har minskat kraftigt sen Metsä Botnia la ner fabriken. Som sämst har det varit 50 procent mindre trafik. Men vi har kapacitet att ha tre, kanske fyra, gånger mer båtar i hamn än vad vi har i dag, säger Mangs.

Mangs beklagar att exporten drar så dåligt i Finland för tillfället. Om exporten gick bättre skulle det gå bättre för hamnen i Kaskö.

Den 31 december 2014 hade Kaskö 1 321 invånare.