Hoppa till huvudinnehåll

Cancermedicin hjälpte Parkinsonpatienter

Nilotinib-medicin
Läkemedel med den aktiva substansen nilotinib. Används i större doser i behandling mot cancer, men har nu också testats av Parkinsonpatienter. Nilotinib-medicin Bild: Georgetown University nilotinib

Ett läkemedel som används mot leukemi verkar kunna göra stor nytta i behandlingen av patienter som lider av Parkinsons sjukdom. Observationen gjordes i kliniska tester på ett fåtal patienter och resultaten har inte kunnat säkerställas än men forskarna är hoppfulla.

Det är det första läkemedlet som verkar kunna angripa orsakerna bakom Parkinsons sjukdom, en progressiv neurologisk sjukdom som kännetecknas av rörelseproblem, stelhet och skakningar.

- Läkemedlet kan uppenbarligen minska på den skadliga proteinökning som sker i hjärnan hos Parkinsonpatienter, så att hjärncellerna kan fungera på rätt sätt, berättar läkaren Charbel Moussa vid Georgetown University i USA.

Medicinens aktiva substans heter nilotinib och är redan godkänd för att behandla cancer.

Bättre motorik och kognitiv förmåga

charbel moussa
Forskaren Charbel Moussa. charbel moussa Bild: Georgetown University charbel moussa
I kliniska tester som Moussa och hans kolleger utförde tog tolv patienter nilotinib-läkemedlet en gång varje dag i sex månader. Under den här tiden skedde det en mycket tydlig förbättring i motoriken och i den kognitiva förmågan hos tio av de tolv patienterna, konstaterar Moussa.

- Det kändes jättefint. Det var spännande för oss forskare att se att patienterna stadigt blev bättre, säger han.

En stor brist med den aktuella forskningen är ändå att den gjordes utan en kontrollgrupp och att den inte är publicerad i en vetenskaplig tidskrift.

Men Moussa och hans team påpekar att deras test är grundligt gjort och att det ser lovande ut. De kommer nu att fortsätta forska för att kunna komma fram till säkrare slutsatser.

Omvälvande förbättringar

parkinson
Parkinsonpatienten Mary Leigh återfick en hel del rörlighet och kunde äta soppa med sked. parkinson Bild: Georgetown University parkinson
Det forskarna märkte i det mindre testet var att en patient som inte hade kunnat prata på två år kunde göra det efter att ha ätit av läkemedlet i några veckor. En annan som behövde rullator kunde gå utan den och en tredje som hade varit sängbunden kunde sitta och äta soppa själv.

Ytterligare en patient som deltog i forskningen heter Alan Hoffman. Han blev diagnostiserad med Parkinsons sjukdom år 1997 och har tidigare deltagit i flera kliniska studier - utan positiva resultat. Men han har nu fått stor hjälp av cancermedicinen. Här promenerar han innan studien och här efteråt.

- Före nilotinib gjorde jag nästan ingenting i hemmet. Nu kan jag tömma garaget, fylla och tömma diskmaskinen, duka bordet och till och med ta ansvar för grillandet, säger Hoffman i ett uttalande via universitetet.

Skeptiskt bemötande

Professor Ariel Gordin, ordförande vid Parkinsonförbundet i Finland, har med intresse läst om den amerikanska forskningen. Han är också läkare och har tidigare utvecklat Parkinson-mediciner vid läkemedelsbolaget Orion.

- Det finns tyvärr inget medel som skulle stoppa sjukdomen eller ens betydligt fördröja den. Om det under årens lopp skulle visa sig att den aktuella medicinen gör det så skulle det vara ett markant fynd.

Gordin är hoppfull, men samtidigt mycket skeptisk till att forskarna har gått ut med sina resultat utan att först försöka bevisa dem ännu tydligare.

- De facto så börjar man ju med en öppen studie, om det inte har några biverkningar så fortsätter man. Men det är faktiskt så tidigt att man inte kan säga någonting. Jag tycker inte om att man lovar saker och ting åt patienterna i ett för tidigt skede.

Det är inte heller första gången som forskare lovar att ett effektivt läkemedel mot Parkinsons sjukdom kan vara runt hörnet, så en dos skepsis kan definitivt vara befogad i det här skedet.

Nilotinib-läkemedlet är också relativt dyrt. Osubventionerat kostar det cirka 10 000 dollar i månaden per patient.

Läs också