Hoppa till huvudinnehåll

Fältkök-mer än bara aluminiumkastruller

Olika typer av fälkök
Olika typer av fältkök Olika typer av fälkök Bild: Yle/Jyrki Karjalainen gaskök

Äta bör man annars dör man, eller så går man i alla fall hungrig, och få saker uppskattar man så mycket som varm mat och dryck efter en dag i naturen.

Valmöjligheterna är många för friluftskocken. Pröva dig fram tills du hittar din favorit!

Öppen eld och gjutjärnspanna är svårslaget och svårt att få sönderslaget. Däremot blir ju vikten ett litet problem.

En stekpanna i gjutjärn
En gjutjärnspanna En stekpanna i gjutjärn Bild: Yle/Jyrki Karjalainen friluftskök

Prylnissen, eller den som har svårt att bestämma sig, kan välja en multifuel-brännare som fungerar utmärkt med de flesta gaser och lättantändliga vätskor.

En tidig variant av multifuel finns det också, en så kallad Kelly Kettle. Här kan du elda med allt från träpinnar och ris till torrt gräs och kottar.

Är du ensam på tur räcker det kanske med ett lätttviktarset med en mindre gaskanister, men har du familjen med eller skall kocka en trerätters behöver du förmodligen hela uppsättningen med kastruller och stekpanna. Det klassiska spritköket har ca 90 år på nacken.

Spritkök och Dutch Oven
Spritkök och Dutch Oven Spritkök och Dutch Oven Bild: Yle/Jyrki Karjalainen friluftskök

Finliraren som vill att friluftsmat skall ha en naturlig lägerdoft och inte har något emot att bära några extra kilo hittar också alternativ. En Dutch Oven, en gjutjärnsgryta helt enkelt, som fungerar både för långkok och som brödugn. Locket kan nämligen täckas med glödande kol från ovansidan så att man får jämn värme från alla håll.

Beroende på vad du skall tillreda och hur länge du skall vandra omkring kan du också ta med dig en lergryta eller en så kallad tagine.

Alternativen är många, valet är ditt!