Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 203: Ta av de rika

Euromynt.
Euromynt. Bild: Yle/Anssi Leppänen fart på finland

Ta från de som HAR hellre än från de som INTE HAR!

När man säger att man vill ta mera av de rika så är det säkert på sin plats att definiera vad rik betyder. För mig är det sådana personer somhar sammanlagda årsinkomster (löne- & kapitalinkomster) på över 75 000 euro per år och uppåt. Då har man redan så mycket pengar som strömma in att man inte hinner göra av med dem längre. Vore inte det rättvist?

Rikemansskatten borde självklart vara progressiv så att man betalar en större procent sen om man får 1 miljon eller 5 miljoner i året, osv. Vi kan inte hålla på som nu att bara alla vi andra i den andra ändan skall betala mera hela tiden.

Samfundsskatten borde också höjas tillbaka eftersom den inte gav några jobb, vilket utlovades av Katainen när skatten skulle sänkas från 24,5 % till 20,0 %. Grov missbedömning som vanligt.

Skattebetalarin

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.