Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 207: Kräv en motprestation av arbetslösa

målfärg
målfärg Bild: Yle rbete

Grundproblematiken är att man i Finland kan "välja" om man vill jobba.

Enligt mig finns det en grundläggande sak man kan ändra om man vill få fart på ekonomin i Finland. Grundproblematiken enligt mig är att man i Finland kan "välja" om man vill jobba eller inte, pengar får man även om man väljer att gå hemma och inte bidra till samhället. Denna orättvisa irriterar och urholkar även arbetsmoralen hos de som jobbar och genom sina löneskatter får betala de som inte "vill".

Lösningen:

Det måste krävas en motprestation om man ska få pengar som arbetslös. Man ska upp och ställa sig i kö tidigt på morgonen för allmännyttiga jobb såsom hjälpa till att kratta löv i parker, skotta snö eller andra typer av jobb staden behöver hjälp med. Gör man inte detta får man inga pengar.

Skulle detta införas misstänker jag att nästan all arbetslöshet i stort sett skulle försvinna omedelbart och folk skulle även kunna tänka sig att ta enklare jobb som kanske inte överensstämmer med sin utbildning. Det finns gott om lediga jobb men folk går hellre hemma och får pengar istället för att acceptera att ta enklare jobb.

Detta tror jag är nyckeln till att få fart på ekonomin och minska arbetslösheten radikalt. De som jobbar skulle även må och prestera bättre eftersom det finns en rättvisa på arbetsmarknaden.

Mikael

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.