Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 210: Skär ner riksdagsarvoden

Sipilä behöver dig!
Sipilä behöver dig! Bild: Yle / grafik Johan Lindström sss

Börja sparandet uppifrån. Skär ner riksdagsarvoden och speciellt ministerarvoden. Varför skall ministrarna ha dubbelarvode?

Där går det redan över 85 000 i månaden till sådana som redan har mycket och vill ha mera. Som minister tjänar du redan över 9 000 i månaden, behöver du verkligen över 6000 till? Nej, 3 000 i månaden för riksdagen spelar ingen roll, de tjänar redan dubbelt på den månaden jämfört med mången finländare. Plus att de får kostnadsersättningar jag inte ens tänker på att röra. Så de kan klart leva länge på sin riksdagslön. Att ta bort runt 1 300 per riksdagsman är inte mycket begärt. Det skulle också spara nästan 12 miljoner på en valperiod. Att ta bort det dubbla arvodet för ministrarna och sänka deras arvoden med 2 000 i månaden skulle spara ytterligare över 5,5 miljon på en valperiod. Det är 17,5 miljoner rena skattepengar som vi talar om!

Men det är inget tal om detta samtidigt som vi talar om hur alla skall dra sitt strå till stacken. Borde inte då de som ändå trots nedskärningar skulle vara klart över inkomstens medelgräns göra detta? Om även de som per månad tjänar en årslön för vissa drar sitt strå till stacken så kommer det även att inverka hur välvilliga övriga finländare är att hjälpa till att bygga upp myrstacken på nytt. Men om någon som tjänar 16 000 i året ser en som tjänar över 17 000 i MÅNADEN (statsministern) prata om hur alla måste inse hur svårt det ekonomiska läget är, samtidigt som denne inte yttrar sig om några åtgärder för sig själv, hur ser det då ut? Där mister regeringen som lyfter dubbla arvoden, varenda en av dem, sin trovärdighet.

Se även över antalet pappersvändare och deras löner/arvoden. Börja alltid i toppen med att skära, det hjälper då man kommer längre ner i matkedjan då de som befinner sig där vet att klyftan inte kommer öka med mycket mellan de som knappt har råd att köpa smör i butiken och de som går till specialbutiker för sin ekologiska mat.

Nedskärningarna gäller också i kommunerna. Jag talar inte om de som sitter längst ner i matkedjan och gör tre personers jobb utan jag talar om de högst upp. Genom att sänka deras löner med någon procent kan man till och med kunna skapa ett i alla fall deltidsjobb extra och på så sätt sänka arbetslösheten.

För att få konkurrensen på fötter hjälper det heller inte att dra ner på arbetskostnaderna. Vari ligger köpkraften i Finland? Jo, i folket. Om du tar bort deras förmåga att köpa, vem är det då som skall köpa? Denna lilla procent högst upp på matkedjan? Den lever vi inte långt på. Istället för att skära ner på det de redan drabbade har, försök se över er egen byråkrati. Vi har tillstånd på tillstånd som skall sökas, som tar åratal att få, som kräver pappersarbete på pappersarbete. Vi talar om miljoner som går i att få tillstånd att börja. Vilket företag skulle slösa tid och pengar då det kostar mer att starta upp än verksamheten någonsin skulle tjäna ihop?


#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.