Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 214: Öka den inhemska konsumtionen

Konsumera mera. Bild: x3m konsumera

För att få fart på hjulen så behöver den inhemska konsumtionen öka.

Om man minskar arbetstiden från 8 timmar till 6 timmar (effektiv arbetstid 6,5 respektive 5), höjer timpenningen och sänker skatten så att nettodagsinkomsten blir lika stor för arbetstagaren och tar in dubbelt mera arbetare så dubbleras ju köpkraften. Inkomstskatteutfallet minskar men kompenseras genom ökat utfall från konsumtionsbeskattningen och andra skatter.

Produktionskostnaderna ökar något men produktionen fördubblas och det finns också en större efterfrågan eftersom köpkraften ökat och genom att befolkningen har mera fritid och tid för konsumtion. Mindre arbetstid medför friskare arbetstagare som med mera fritid kan engagera sig mera i samhället och i tredje sektorn eller i sina familjer.

Allt detta borde ha en positiv inverkan på samhället. Nackdelen är förstås att detta inte till alla delar är förenligt med en hållbar utveckling. Men om vi konsumerar mera av varandras tjänster och inte så mycket varor - tex att gå ut och äta på stan eller byn och umgås samtidigt.


#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.