Hoppa till huvudinnehåll

Ovanlig cyklon hotar krigshärjat Jemen

Cyklonen Chapala som slog till mot Jemen i november 2015
Cyklonen Chapala Cyklonen Chapala som slog till mot Jemen i november 2015 Bild: EPA cyklon

En ovanligt kraftig cyklon drar under tisdag morgon in över Jemen på Arabiska halvön. Cyklonen Chapala drar fram med en hastighet på kring 200 kilometer i timmen. Men det är inte vindarna som oroar jemeniterna mest utan regnmängden som cyklonen kommer att dumpa över landet.

Cyklonen bildades i onsdags i Arabiska havet, och är den näst starkaste cyklonen som någonsin har uppmätts i området. Den motsvarade till en början en kategori fyra orkan, men förlorade en aning i styrka och motsvarar nu en trea.

Trots det räknas Chapala röra sig med en hastighet på kring 130 kilometer i timmen när den drar in över land. Chapala har kursen inställd på södra Jemen, den kommer att nå land vid kuststaden Mukalla med 300.000 invånare.

Rekordmängder regn

Tre människor omkom och flera hundra skadades när Chapala i söndags drog över den jemenitiska ön Socotra, som ligger kring 370 kilometer utanför Jemens kust. Mer än hundra hem förstördes och invånarna på ön har sökt skydd i grottor.

Jemen, Oman
Jemen, Oman Bild: Google socotra

De hårda vindarna kan ställa till med stor förstörelse också på fastlandet, men det är de regn som Chapala för med sig som kan vara förödande.

Jemen är ett ytterst hett och torrt land. I kustområdena regnar det mindre än 50 millimeter per år och i inlandet drygt hundra millimeter. Cyklonen tros föra med sig kring 500 millimeter regn under ett dygn.

Cyklonen Chapala som slog till mot Jemen i november 2015
Cyklonen Chapala som slog till mot Jemen i november 2015 Bild: EPA cyklon

Och jemeniterna förbereder sig på enorma översvämningar, störtfloder och jordskred. Invånarna i kustområdena har uppmanats att söka skydd och att hålla sig borta från uttorkade flodbäddar, så kallade wadier, som kan svämma över mycket snabbt vid häftiga regn.

Vågorna ute till havs kan bli upp till sju meter höga.

Också grannlandet Oman kommer att känna av cyklonen och myndigheterna uppmanar människor att hålla sig borta från lågt belägna områden och fiskare att hålla sig på land. Invånare vid kustområdena har evakuerats.

Jemen hårt drabbat av inbördeskrig

Infrastrukturen i Jemen, som är det fattigaste landet på Arabiska halvön, är dålig och situationen förvärras av det inbördeskrig som har pågått i sju månader.

Minst 5 400 människor har dödats sen mars och 1,5 miljoner är på flykt. Och landet är dåligt förberett på att handskas med stormskador och störtfloder. Enligt experter kan Chapala bli en av de mest kostsamma naturkatastroferna någonsin i Jemen.

Aden 19.08.2015
Många jemenitiska städer är sönderbombade på grund av inbördeskriget Aden 19.08.2015 Bild: EPA WAEL AL-QUBADY aden

Kuststaden Mukalla, där Chapala väntas nå land, intogs av al-Qaida i mitten av april. Invånarna är oroade över att al-Qaida inte har den kapacitet som behövs för att handskas med stormskador och många invånare har lämnat sina hem inför cyklonen.

Enligt invånarna har havsvattennivån i staden redan stigit med nio meter.

Orkan, cyklon eller tyfon? Platsen avgör ovädrets namn

  • Cykloner bildas över Indiska oceanen, inklusive Stilla havet runt Australien
  • Orkaner bildas över norra Atlanten, Karibiska havet och östra Stilla havet.Ordet orkan kommer från spanskans huracán. En storm kan också innehålla orkanvindar utan att själva stormen är en orkan.
  • Tyfoner kan bara bildas i västra Stilla havet, norr om ekvatorn. Ordet tyfon kommer från kinesiskans taifun.

Kraftiga cykloner ytterst ovanliga

Orkaner, cykloner och tyfoner är alla samma väderfenomen. Vi använder bara olika namn för stormarna på olika platser. Medelvindstyrkan överskrider 32,7 meter per sekund.

Samlingsnamnet för stormarna är tropisk cyklon, ett intensivt lågtryck som bildas över tropiska hav med hög vattentemperatur.

Stormarna uppstår när varmt havsvatten får fuktig luft att stiga upp i atomsfären och luften successivt kyls ner. När luften kyls frigörs värme och energin bidrar till att få igång stormen.

Varje år bildas i medeltal två tropiska cykloner i Arabiska havet.

Men kraftiga cykloner med orkanstyrka är mycket ovanligt. Havsområdet kring Arabiska halvön är relativt litet och de lokala monsunvindarna och den torra ökenluften gör det svårt för större stormar att bildas.

Sedan tillförlitlig väderdata började insamlas i området i slutet på 1800-talet har bara två cykloner med orkanstyrka nått land i Oman.

Den värsta cyklonen någonsin i området inträffade år 2007 när cyklonen Gonu slog till mot Oman, Iran och Förenade Arabemiraten. Sammanlagt hundra människor omkom.

Läs också
Jemen nära humanitär kollaps

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes