Hoppa till huvudinnehåll

Trafikchef: ”Oklart om nya hybridfärjan påverkar nattrafiken”

Landsvägsfärja trafikerar mellan Pargas och Nagu en vacker höstmorgon
Nya hybridfärjan sätts i trafik sommaren 2017. Landsvägsfärja trafikerar mellan Pargas och Nagu en vacker höstmorgon Bild: Yle/Lotta Sundström landsvägsfärja pargas-nagu

Det är för tidigt att säga om den nya energisnålare hybridfärjan som ska trafikera mellan Pargas och Nagu är räddningen för de indragningshotade natturerna. Det konstaterar trafikchef Matti Vehviläinen vid Närings-, trafik- och miljöcentralen.

Trafikchef Matti Vehviläinen vid NTM-centralen
Trafikchef Matti Vehviläinen Trafikchef Matti Vehviläinen vid NTM-centralen Bild: Yle/Johanna Ventus trafikchef matti vehviläinen

Färjan som sätts i trafik 2017 har betydligt lägre energikostnader än sina föregångare och det här kunde, åtminstone i teorin, bidra till att öka sannolikheten för att natturerna bibehålls, säger rederiet Finferries verkställande direktör Mats Rosin.

Mats Rosin
Finferries vd Mats Rosin. Mats Rosin Bild: Yle/Nina Bergman mats rosin

Det är NTM-centralen som fattar beslut om natturerna och trafikchef Matti Vehviläinen poängterar att inga ändringar är aktuella just nu. Frågan kommer att tas upp i samband med Trafikverkets utredning kring skärgårdstrafikens servicenivå.

- Utredningen går långsamt vidare och på våren blir vi klokare gällande natturernas framtid. Den ekonomiska situationen är bättre och nattrafiken mellan Pargas och Nagu fortsätter som nu åtminstone fram till sommaren, säger Vehviläinen.

Frågan om nattrafikens framtid aktualiserades i fjol när NTM-centralen föreslog att vissa natturer mellan Pargas och Nagu kunde dras in och istället skulle mer resurser koncentreras på veckoslutstrafiken. Det blev ändå inga ändringar i nattrafiken den gången eftersom staten gick in med tillfällig tilläggsfinansiering.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland