Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet: Erdoğan lyckades med högt spel

AKP-anhängare firar segern i söndagens parlamentsval.
AKP-anhängare firar segern i söndagens parlamentsval. AKP-anhängare firar segern i söndagens parlamentsval. Bild: EPA/DENIZ TOPRAK akp-angängare

Söndagens nyval i Turkiet blev en jordskredsseger för president Recep Tayyip Erdoğan och hans parti AKP. Partiet lyckades återfå egen majoritet i parlamentet. Det var precis vad Erdoğan var ute efter då han tvingade fram ett nyval.

När 99 procent av rösterna var räknade så hade AKP fått 49,4 procent av rösterna och väntas därmed få 316 av parlamentets 550 mandat. Partiet kan därmed bilda regering ensamt.

Det största oppositionspartiet sekulära och socialdemokratiska CHP ser ut att kunna få ett par mandat till med sina 25,4 procent av rösterna. Det betecknas ändå som en besvikelse för partiet.

Det parti som verkar ha förlorat flest väljare till AKP är högernationalistiska MHP som förlorade över fyra procentenheter och fick strax under 12 procent av rösterna. Det komplicerade turkiska mandatfördelningssystemet gör att MHP nu bara får 41 platser i parlamentet i jämförelse med 80 platser efter valet i juni.

HDP klev ändå över röstspärren

Prokurdiska HDP överraskade i juni-valet och fick då 13 procent av rösterna, men nu stannade det på 10,7 procent. Det betyder att HDP ändå kliver över röstspärren och väntas få 59 platser i parlamentet.

HDP-ledaren Selahattin Demirtas kommenterade resultatet med att det här valet inte var rättvist, eftersom hans parti tvingades avbryta kampanjarbetet på grund av attacker och trakasserier.

- Men det här är ändå en stor seger. Vi har förlorat en miljon röster, men vi har stått emot den här politiken av massakrer och fascism.

Demirtas lovade att fortsätta verka för fred mellan regeringen och den kurdiska PKK-gerillan.

I kurdiska områden i sydöstra Turkiet bröt det ut oroligheter efter att valresultatet stod klart. Säkerhetsstyrkor sköt tårgas mot stenkastande demonstranter.

Oroligheter mellan anhängare av prokurdiska HDP och polis i staden Diyarbakir.
Oroligheter mellan anhängare av prokurdiska HDP och polis i staden Diyarbakir. Bild: EPA/STR hdp

AKP fick ingen supermajoritet

Söndagens val blev en större framgång för AKP än vad de flesta opinionsmätningar hade förutspått, men partiet fick ändå inte den supermajoritet som skulle ha krävts för att partiet ensamt skulle kunna skriva om författningen.

President Erdoğan har länge försökt genomdriva en författningsreform som skulle innebära att den verkställande makten övergår från regeringen till presidenten.

Premiärminister Ahmet Davutoğlu inbjöd i sitt segertal landets partier att förhandla om en ny författning, men de flesta andra partier motsätter sig den reform som Erdoğan eftersträvar.

Premiärminister Ahmet Davutoglu håller segertal i Ankara.
Premiärminister Ahmet Davutoğlu (i mitten) höll ett segertal i Ankara. Premiärminister Ahmet Davutoglu håller segertal i Ankara. Bild: EPA/STR ahmet davutoglu

De flesta bedömare kommenterar ändå valet med att Erdoğan verkligen lyckats med sitt höga spel. Efter valet i juni blockerade Erdoğan försöken att bilda en koalitionsregering och han avbröt fredsprocessen med PKK-gerillan.

De oroligheter och det våld som följt valet i juni har skrämt många och en tillräckligt stor del av väljarna har sökt sig tillbaka till AKP i hopp om stabilitet och större säkerhet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes