Hoppa till huvudinnehåll

Världsarvet i Kvarken

Kvarkens yttre skärgård
Kvarkens yttre skärgård Kvarkens yttre skärgård Bild: Yle/Jyrki Karjalainen natur så in i norden

Kvarkens yttre skärgård bjuder på fantastisk natur!

Sedan 2006 har både den finska och den svenska sidan av Kvarken åtnjutit världsarvsstatus. Det som trakten är mest känt för är landhöjningen. Upp till en meter på hundra år, i runda slängar en centimeter per år. Varje dag stiger alltså landet med nästan 0,03 millimeter. Om man bortser från fluktuationer i vattenståndet och ett och annat vågskvalp så kan man nästan se landhöjningen med blotta ögat.

Det finns en hel del annat att se också i Kvarkens yttre skärgård. Spåren av hur ismassorna glidit under istiden har bildat de kännspaka De Geer-moränerna. De små kobbarna visar också klart och tydligt vegetationens primärsuccession. Den typen av växtlighet som först uppkommer på jungfrulig mark.

Henric Öhman och Niclas Fritzén vid ryssgraven på Valsörarna
Kulturhistoria på Valsörarna Henric Öhman och Niclas Fritzén vid ryssgraven på Valsörarna Bild: Yle/Åsa Svarvar natur så in i norden

För ornitologer är Kvarkens skärgård ett paradis. Här finns mängder av arter, och speciellt livligt är det på våren under häckningstider. Många platser är fredade, exempelvis ute på Valsörarna är det bara ett par platser där man får ta i land med båt. Men om man håller sig till naturlederna och har en bra kikare med sig kan man se havsörn och stenskvätta och allt däremellan.

Från Valsörarna kan man vid vackert väder se över till svenska sidan. På holmarna finns en nedlagd sjöbevakningsstation och en fyr som många känner igen. Fyren har nämligen byggts av samma företag som ligger bakom Eiffeltornet.

Henric Öhman och Niclas Fritzén vid fyren på Valsörarna
Fyren på Valsörarna Henric Öhman och Niclas Fritzén vid fyren på Valsörarna Bild: Yle/Joakim Lax natur så in i norden

Mängder av kulturhistoria, omväxlande flora och fauna gör Valsörarna till ett riktigt trevligt besöksmål. Vandringsleden är cirka tre kilometer lång och relativt lättframkomlig.

Har man inte möjlighet att ta sig ut i yttre skärgården kan man hitta en hel del intressant även på fastlandet. Vid Svejdehamn finns utsikttorn och vandringsleder som bjuder på en hel del godbitar från Kvarkens skärgård.