Hoppa till huvudinnehåll

Akademiska bokhandeln slopar små tidskrifter

Akademiska bokhandeln i Helsingfors
Akademiska bokhandeln har fattat beslut om att de små tidskrifterna ska tas ur försäljning. Akademiska bokhandeln i Helsingfors Bild: Stockmann akademiska bokhandeln

Akademiska bokhandeln kommer inte längre att sälja små tidskrifter. Stockmann sålde bokhandeln till Bonnier i somras och då togs tidskrifterna tillfälligt ur försäljning, men nu är det klart att säljstoppet är permanent.

- Trots stödet har försäljningen av den här tidningskategorin varit förlustbringande. Vi kommer inte att ansöka om distributionsstöd i år, eftersom vi har gjort förändringar i sortimentet, säger inköpschef Robin Sandelin till Yle Huvudstadsregionen.

Trots stödet har försäljningen av den här tidningskategorin varit förlustbringande.― Robin Sandelin

Oklara besked

Akademiska bokhandelns tidigare ägare Stockmann fick 15 000 euro i distributionsstöd från Undervisnings- och kulturministeriet för att sälja små tidskrifter.

När svenska Bonnier Books tog över måste Stockmann säga upp avtalen med tidskrifterna och nya ägaren valde att inte ingå nya avtal för övergångsperioden.

Tidskrifterna fick beskedet om stoppet, som då sades vara tillfälligt, i somras.

På måndag kväll uppger Akademiska bokhandeln för Yle Huvudstadsregionen att tidskrifterna inte kommer att återvända till hyllorna. Bland de berörda verkar beskedet inte komma som en överraskning.

Det är jättesynd, det är till Akademen folk går och där tidningen syns.― Nina Nyman

- Jag är pessimistisk. Det verkar inte sannolikt att Bonnier fortsätter sälja små tidskrifter på Akademen, säger verksamhetsledare Jukka Relander vid Kultur- opinions- och vetenskapstidskrifternas förbund Kultti före beskedet.

Nya försäljningsformer

Sedan juli har Relander kontaktat Akademiska bokhandeln en gång i månaden för att få veta hur det blir med försäljningen i framtiden.

Varje gång får han beskedet att det blir klart nästa månad. Relander, som också är De grönas fullmäktigeledamot i Helsingfors, berättar att Kultti redan har börjat fundera på alternativa lösningar.

Man har redan grundat Kulttipiste som säljer tidningarna på webben och det finns planer på att utvidga verksamheten till fysiska försäljningsställen.

Vänstertidningen Ny Tid.
Ny Tid hör till de tidskrifter som drabbas. Vänstertidningen Ny Tid. Bild: Yle / Marga Sandström förnyelser

Synligheten viktig

De finlandssvenska tidskrifter Yle Huvudstadsregionen ringer upp innan Akademens besked vittnar alla om samma sak: den ekonomiska betydelsen är mindre, synligheten avgörande.

- Försäljningen har inte varit så stor, men det här betyder minskad synlighet på paradplats i Helsingfors, säger Christian Lång på Tidskriftscentralen.

Det är väldigt viktigt för kulturfältet att det finns en respekterad aktör som säljer.― Janne Wass

- Det har inte handlat om stora mängder, så ekonomiskt har det inte så stor betydelse. Men det är jättesynd, det är till Akademen folk går och där tidningen syns, säger Astras chefredaktör Nina Nyman och får medhåll av Ny Tids Janne Wass.

- Det är väldigt viktigt för kulturfältet att det finns en respekterad aktör som säljer. Annars blir de här tidskrifterna lätt osynliga.


Vid Akademiska bokhandeln säger Robin Sandelin att de små tidskrifterna inte längre säljer som de gjort förut, till bokhandelns stora besvikelse.

- Vi har därför antagit att läsarna i allt högre grad prenumererar på tidskrifterna från utgivaren.

Besviken kund: Skandalöst!

Författaren och journalisten Tuva Korsström blir riktigt upprörd över beskedet om att de små tidskrifterna inte i framtiden kommer att finnas i tidningshyllorna i Akademiska bokhandeln

- Det är skandalöst! Det var ju meningen att Akademen skulle bättra på sin kvalitet, som har gått neråt och neråt.

Artikeln uppdaterad 3.11.2015 med författaren och journalisten Tuva Korsströms kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen