Hoppa till huvudinnehåll

Centralköket i Karis får gott betyg

Centralkökets sallad och köttfärssås får hyfsat betyg i Billnäs skola
Centralkökets sallad och köttfärssås får hyfsat betyg i Billnäs skola. Centralkökets sallad och köttfärssås får hyfsat betyg i Billnäs skola Bild: Yle/Monica Slotte karis centralkök,Raseborg

Maten är god, tycker skoleleverna. Personalen i det nya centralköket har hittat rutinerna. Antalet portioner som köket tillreder kommer att öka.

Fjärdeklassare vid Billnäs skola i Raseborg tycker att lunchen som tillreds i centralköket i Karis smakar bra.

- Maten är nog god, egentligen är det inte så stor skillnad mot förr. Men vi saknar brödet som bakades i vårt eget kök varje dag.

Eleverna intygar att maten är varm när den serveras och låter sig väl smaka av spagetti med köttfärssås.

Fjärdeklassar i Billnäs skola saknar det hembakta brödet.
Fjärdeklassare i Billnäs skola ger centralköket godkänt. Fjärdeklassar i Billnäs skola saknar det hembakta brödet. Bild: Yle/Monica Slotte fjärdeklassare,Raseborg

- Det är ganska ofta soppa. Och salladen har inte alltid sett fräsch ut. Gröten är alltid god. Och makaronilådan.

Välfungerande kök

Agneta Lindroos är förman för centralköket i Karis. Hon ser sig om i högstadiets matsal där de tekniska lösningarna fungerar som de ska.

Skolbarnen för smutsiga kärl till rätt ställe i salen. Den nya vattenkranen gör att man slipper bära kannor av och an. Centralkökets personal har också hunnit bli varmare i kläderna.

Specialdieter tillgodoses också i centralköket i Karis
Också specialdieter uppmärksammas. Specialdieter tillgodoses också i centralköket i Karis Bild: Yle/Monica Slotte karis centralkök,Raseborg

- Det fungerar nog bättre än i våras då allt var nytt. Det har skett en stor förändring men vi har kommit in i rutinerna.

Att klara av mera jobb med mindre personal krävde att arbetssättet lades om. Att paketera och skicka iväg mat är nya arbetsuppgifter att behärska.

Kasta mindre mat

Nu försöker man också få bukt med matsvinnet. Centralköket strävar efter att ha kontakt med utdelningsköken för att höra hur mycket som har gått åt och sedan beakta det.

Förman Agneta Lindroos med matlistor för centralköket i Karis
Förman Agneta Lindroos går igenom matbeställningen för centralköket. Förman Agneta Lindroos med matlistor för centralköket i Karis Bild: Yle/Monica Slotte förman,Raseborg

- Att försöka räkna ut hur mycket barnen äter varje dag är annars en gissningslek och ett lotteri, säger Agneta Lindroos.

Drygt 2100 portioner tillreds dagligen. För dagens rätt har Lindroos beställt 130 kg malet kött. När det vankas potatismos går det åt 420 kg potatis under en vecka. Och mängderna kommer att öka.

Mera mat och personal

De nya servicehusen som byggs i Karis kommer också att betjänas av centralköket och mat tillreds då i flera repriser under dagen. Ytterligare 150 portioner tillkommer från och med mitten av maj då produktionen utvidgas. Också personalen kommer att utökas i samband med det. Kökets maximala kapacitet ligger runt 2 500 portioner dagligen.

I centralköket i Karis jobbar idag sju personer mot tidigare nio personer. De är tre kockar och tre köksbiträden förutom förmannen.

- De mängder som nu tillreds är absolut max vad den här personalstyrkan klarar av. Sedan måste den bli större, säger Tove Damén-Wikholm, kosthållschef i Raseborg.

Snabb utvärdering

Då en utvärdering av centralköket prickades in levde man ännu i tron att det skulle öppna vid sportlovet. Verksamheten kom igång vid påsk och man hann med en månads matlagning före sommarlovet.

I augusti kom ytterligare två utdelningskök med i produktionen från centralköket. Det är Billnäs skola och daghem samt Klinkbacka skola.

I samband med behandlingen av budgeten ifjol beslöts att centralköket i Karis utvärderas i höst. Efter det kommer man att fatta beslut om hur kosthållsreformen ska fortsätta i Ekenäs, Tenala och Pojo.

På onsdag (4.11) behandlar direktionen för intern service i Raseborg utvärderingen som har beretts av Arne Nummenmaa, chef för intern service.

Centralkökets sallad och köttfärssås får hyfsat betyg i Billnäs skola
Maten transporteras till Billnäs skolas utdelningskök. Centralkökets sallad och köttfärssås får hyfsat betyg i Billnäs skola Bild: Yle/Monica Slotte karis centralkök,Raseborg

- Vi är bara en bit på väg med det här nya köket och vad det innebär. Men köket fungerar och personalen är jätteduktig. Ingen har blivit utan mat. Vi har fått fin respons om att maten är god, säger Tove Damén-Wikholm.

Hon understryker att erfarenheten ännu är ganska kort och att det finns mycket att jobba med innan allt går smidigt och som det är tänkt.

- Vi får fråga oss om det finns saker vi kan göra på annat sätt. Det handlar om att få arbetet att löpa men också om att bevara arbetshälsan. Fokus ska ligga på att kunderna är nöjda. Det måste vi komma ihåg också om någon process är mer arbetsdryg.

Förmånligare med centralkök

Ett större kök sparar pengar eftersom färre personer kan tillreda fler portioner. Det var ett bekant upplägg som det var vettigt att fortsätta med.

Tove Damén-Wikholm påminner om att långt innan Raseborg föddes var också den tidigare strukturen i Karis uppbyggd runt ett centralkök.

Tove Damén-Wikholm är kosthållschef i Raseborg
Kosthållschef Tove Damén-Wikholm vill göra arbetet ännu smidigare. Tove Damén-Wikholm är kosthållschef i Raseborg Bild: Yle/Monica Slotte karis centralkök,Raseborg

- Här fanns inga alternativa större kök man kunde ha jobbat vidare kring. Avstånden är också rätt korta jämfört med Ekenäs.

Priset för en matportion har sjunkit från 3,23 euro till 3,06 euro. Siffran står för beloppet utan avskrivningar och inbegriper kostnaderna för utdelningsköken i Karis

I och med att centralköket i Karis tagits i bruk har staden sparat totalt fyra årsverken.

Mat i hela Karis

Centralköket betjänar skolor och daghem i hela det gamla Karisområdet från Billnäs till Svartå.

Maten tillreds färdigt i formar eller i grytor och öses upp. För skolor där man kan köra in på hjul packas vagnar med kall eller varm mat. Maten körs ut i tre olika turer.

Studerande vid Karis högstadium och Karis-Billnäs gymnasium äter i sin egen matsal i anslutning till centralköket. För tillfället äter också Katarinaskolans klasser fyra till sex här så länge det egna utdelningsköket renoveras.