Hoppa till huvudinnehåll

Gemenskap och engagemang på Höstdagarna

bildcollage av kyrka
bildcollage av kyrka höstdagar

− Den här söndagen handlar om något livsviktigt och självklart. Något vi skulle förgås av om vi skulle bli utan. Den här söndagen handlar om förlåtelse.

Så inledde prästen Monica Heikel-Nyberg gudstjänsten från Höstdagarna. I gudstjänsten samtalade hon om förlåtelse med Naomi Norstedt.

− Förlåtelse för mig är att erkänna att jag har gjort något som är fel och att jag har sårat någon annan. Det är jätteviktigt att förlåta. För vår egen skull, säger Naomi.

I gudstjänsten sjunger ungdomarna psalmer och sånger som är bekanta för dem. Bland psalmerna kan nämnas 333 Lär mig att bedja av hjärtat och psalm 229 När vi delar det bröd som han oss ger. Till sångerna hör Du som är törstig och Du ber för mig.

Ett av de mer gripande ögonblicken i gudstjänsten är då Tonje Lindeman sjunger Lalehs sång Goliat. Lindeman ackompanjeras av Höstdagarnas eget kompband bestående av Christer Romberg på gitarr, Kjell Lönnqvist på trummor, Kjell Vikström på bas och Pontus Särs på piano.

Under dagarna fick ungdomarna höra talturer kring temat ”Vem vet” av biskop emeritus Gustav Björkstrand och militärpastor Markus Weckström. Till Höstdagarna hör också ett digert program.

− Verkstadspassen bjöd på varierande sysslor – allt från frisbeegolf till debatt om tro och vetenskap. Den mest populära verkstaden var speedfriending – en verkstad speciellt för den som har plats för nya vänner i sitt liv, skriver förbundssekreterare Patricia HögnabbaFKS blogg.

− En fin tradition på Höstdagarna är också Allhelgonaljuständningen på gravgården. Att tända ett ljus för en saknad kär och att få bära det i stillhet till en grav tillsammans med tiotals andra – det är ett av de finaste Höstdagsminnen man kan ta med sig hem.

Höstdagarna ordnas av Förbundet Kristen Skolungdom r.f. Årets Höstdagar arrangerades 30.10 - 1.11 i Toijala. Temat det här året är “Vem vet”. I år fyllde Höstdagarna 65 år. I tiotusental räknas de människor som varit med på Höstdagar och betydelsen av festivalen för det kristna livet i Svenskfinland kan knappast överskattas.

Läs också

Tro

Nyligen publicerat - Tro