Hoppa till huvudinnehåll

Konst bland katter - en kombination med klös

Nadja Andersson berättar om sin väg till konstnär. Uppvuxen i konstnärssläkten Andersson är hon i dag bosatt i Glasgow och just nu aktuell med arbeten på det nyöppnade kattcaféet i Helsingfors.

-Min konst är ganska tudelad i det att jag har studerat Fine Arts, bildkonst och jag har arbetat med illustration, säger hon.

En grotta att dra sig in i

Förutom illustrationer gör Andersson också målningar och installationer. Hon vill undersöka olika uttryckssätt och bygga ut egna världar.

Som slutarbete i sina studier byggde Andersson en egen grotta, en minnesplats dit folk kunde dra sig tillbaka – lite som till ett café kanske, skrattar hon.

-Jag leker med bilder och jag leker med ord, det är vad jag gör. Och jag berättar historier och sagor.

Moccamjau

Därför har Najda också tyckt om att döpa sin utställning på kattcaféet till Moccamjau – mixed media. I sina arbeten blandar hon olika slags tekniker, allt ifrån teckning och collage till stickade partier.

Hennes kattbilder passar som hand i handske här i katternas hem nära Kampen i Helsingfors. Helheten blir till en levande installation med katter på väggen, katter kring caféborden och katter i folks famnar.

Illustratören sprider också älsklingssvenska

2012 illustrerade Nadja Andersson boken Senja opettaa sinulle ruotsia. Finskspråkiga Senja Larsen grundade en Facebook-sida med samma namn eftersom hon ville börja lägga in ett par nya ord på den per dag för att förkovra sin egen svenska.

Senja Larsen och Nadja Andersson
Senja Larsen och Nadja Andersson. Senja Larsen och Nadja Andersson Bild: Senja opettaa senja lär dig svenska

Helt förskräckt blev Larsen när hon på bara en vecka fick tretusen följare, hon som inte kunde svenska, tyckte hon. I dag har sidan vuxit till en större helhet med också boken Senja opettaa sinulle ruotsia, illustrerad av Andersson.

-Jag tyckte om att göra bilder till Senja opettaa sinulle ruotsia eftersom Senja och teamet gav mig verkligt stor frihet att leka med bilderna och orden och hitta på egna meningar.

Studier och liv utomlands

Nadja Anderssons konstnärsidentitet har vuxit fram bland annat under studier i Canterbury. Efter studier i Tölö specialiseringsgymnasium och på Västra Nylands folkhögskola var det ganska självklart för henne att åka utomlands och studera.

Sagobok med farmor

Tillsammans med sin farmor Christina Andersson har Nadja Andersson också gjort en barnbok, Lilla Bä!? En Bä-Bäblisk berättelse. Texten är Christinas och bilderna, Sagospår är Nadjas. De kan ses på Galleri Bengelsdorff i Helsingfors den 8 - 15 november 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje