Hoppa till huvudinnehåll

Lesbos är dödens och hoppets port

Tidigt på morgonen kan man se små prickar av ljus ute på havet. Frivilliga har samlats på stranden på norra Lesbos för att spana med kikare ut över havet.

På långt håll kan man se en gummibåt närma sig.

Miguiz Nicolas från Proactiva Open Arms hjälper en äldre man med skidat ben upp på stranden.
Nicolas Miguiz från Proactiva Open Arms hjälper en äldre man med skidat ben upp på stranden. Miguiz Nicolas från Proactiva Open Arms hjälper en äldre man med skidat ben upp på stranden. Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbos

Några norska frivilligarbetare rusar ut i vattnet då den närmar sig. Båten har allt för många ombord, över fyrtio vuxna och ett tjugotal barn.

De frivilliga lyfter först ut barnen ur båten och sveper in dem i värmetäcken. De huttrar av kyla och gråter. En av kvinnorna svimmar.

- Det blir lätt panik, förklarar holländska sjukskötaren Anja van de Ridder. Det är viktigt att föräldrar och barn inte skiljs åt.

Med skräckslagna blickar stiger resten ur båten. Många vet inte vad som väntar dem. På den turkiska sidan har de blivit illa behandlade av smugglarna.

flytvästar på Lesbos strand
flytvästar på Lesbos strand Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbos

- En del berättar att de har blivit hotade med pistol att gå in i båten då de i sista stund tvekat, berättar van de Ridder.

Förra veckan dog över sextio människor som försökte komma över från Turkiet till Grekland. Dödssiffran är troligen betydligt högre eftersom många ännu saknas.

- Båten hade hål, säger irakiern Jasmin Al Samarrai som just stigit ur båten. Det läckte in vatten. Vi sade åt smugglarna att den har hål men de skuffade bara iväg oss.

Jasim al Samarrai har flytt med dina fyra barn från Irak
Jasim al Samarrai har flytt med sina fyra barn från Irak Jasim al Samarrai har flytt med dina fyra barn från Irak Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbos

Al Samarrai är läkare och har flytt med sin fru och fyra barn från Irak. De betalade tusen dollar för resan per person. För några månader sedan var priset över 2 000 dollar. Priserna har sjunkit på grund av det dåliga vädret säger han.

Kilometervis med flytvästar

Finländaren Marjaana Mäkelä bor bara några hundra meter från stranden i norra Lesbos. Hon brukar komma hit för att städa. Man kan se kilometer efter kilometer med flytvästar och gummibåtsrester. Några båtmotorer ligger utspridda här och där.

- Jag har varje dag trott att värre än så här kan situationen här inte bli men varje dag har det blivit värre. Fler och fler kommer. Under oktober kom det rekordmånga flyktingar till Europa och de allra flesta kom till Grekland och till Lesbos.

Marjaana Mäkelä samlar skräp på stranden där flyktingar tar i land.
Marjaana Mäkelä samlar skräp på stranden där flyktingar tar i land. Marjaana Mäkelä samlar skräp på stranden där flyktingar tar i land. Bild: Yle/Jessica Stolzmann marjaana mäkelä

De stora internationella hjälporganisationerna lyser med sin frånvaro. Enskilda frivilliga som kommer för några veckor och hjälper till är det vanliga. De har tagit ledigt från studier eller jobb för att hjälpa till.

Den spanska organisationen Proactive Open Arms har varit på Lesbos ända sedan mitten av september då den syriska treåriga pojken Aylan Kurdi hittades död på stranden.

Frivilliga hjälper barnen ur båten
Frivilliga hjälper barnen ur båten Frivilliga hjälper barnen ur båten Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbo

Organsiationen söker nu tilläggsfinansiering för att kunna stanna på Lesbos över vintern.

- Häromdagen när jag kom ner till stranden låg här en död elvaårig pojke och lite längre bort en död kvinna som spolats upp på land, säger spanjoren Gerard Canals.

flykting får medicinsk hjälp på Lesbos
En del behöver läkarvård på Lesbos flykting får medicinsk hjälp på Lesbos Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbos

Under de senaste veckorna har flyktingarna smugglas över i allt större båtar. Om flera hundra hamnar i vattnet som förra veckan blir det problem.

- Vi är alla små aktörer här och har ingen chans att rädda så många på en gång, säger Gerard Canals kompis Migueiz Nicolas som också jobbar för Proactiva Open Arms.

Jessica talar med barn på Lesbos
Jessica Stolzmann pratar med barn på Lesbos Jessica talar med barn på Lesbos Bild: yle lesbos

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Vita husets nye kommunikationschef profilerar sig med oanständigheter och hotelser

  Scaramucci: Jag försöker inte suga min egen kuk, som Bannon.

  President Trumps nyförvärv, Vita husets kommunikationschef Anthony Scaramucci kallade Vita husets stabschef Reince Priebus för "en jävla paranoid schizofreniker" och sade att han själv inte är som Vita husets strategichef Steve Bannon: "Jag försöker inte suga min egen kuk", sade Scaramucci.

 • Massachusetts riskerar förlora stort om Obamacare faller

  "Skulle få förödande konsekvenser för oss."

  Delstaten Massachusetts har mycket att förlora då Obamacares öde avgörs i Washington. Delstaten har den största andelen invånare med tillgång till vård i landet och har byggt mycket av vården på just Obamacare. Om vårdlagarna faller menar de som kämpar för hälsovården att Massachusetts inte bara riskerar sitt vårdsystem utan också sin goda tillväxt.

 • Våldsamheter vid Tempelberget - tiotals skadade

  Israel slopade säkerhetsåtgärderna i veckan.

  Israels polis och palestinier drabbade samman vid Tempelberget i Jerusalem efter att muslimerna kom tillbaka till den heliga platsen för att be. Över 40 skadades.

 • Nöjesparkattraktion gick sönder i USA – en dog, flera skadades

  Del av maskinen Fireball gick sönder och föll ner i marken.

  Minst en person har dött och flera skadats efter att en attraktion gått sönder i en nöjespark i Columbus i delstaten Ohio i USA. Bland annat CNN rapporterar om olyckan som skedde på onsdagskvällen innan halv åtta lokal tid.

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Svenska regeringen avgår inte – vi rapporterade direkt

  Stefan Löfven tänker inte försätta Sverige i politisk kris.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven sade under sin presskonferens på torsdagen att han inte tänker försätta Sverige i en politisk kris. Löfven redogjorde därefter för en regeringsombildning. Läs vår direktrapportering från presskonferensen.

 • Vad väljer du, Stefan Löfven?

  Hur Löfven än vänder sig har han partiet bakom sig.

  Klockan 11.45 finsk tid ska statsminister Stefan Löfven berätta hur han tänker svara på oppositionens misstroendeförklaring mot tre ministrar i hans regering. Här är de möjliga scenarierna.

 • Nya skogsbränder i Portugal

  En fjärdedel av landets brandstyrka bekämpar brand i Sertã.

  I Portugal rasar nya skogsbränder i landets centrala delar. I juni omkom över 60 människor i massiva bränder. Sedan början av året har det blossat upp nästan 8 000 skogsbränder i landet.