Hoppa till huvudinnehåll

Lesbos är dödens och hoppets port

Tidigt på morgonen kan man se små prickar av ljus ute på havet. Frivilliga har samlats på stranden på norra Lesbos för att spana med kikare ut över havet.

På långt håll kan man se en gummibåt närma sig.

Miguiz Nicolas från Proactiva Open Arms hjälper en äldre man med skidat ben upp på stranden.
Nicolas Miguiz från Proactiva Open Arms hjälper en äldre man med skidat ben upp på stranden. Miguiz Nicolas från Proactiva Open Arms hjälper en äldre man med skidat ben upp på stranden. Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbos

Några norska frivilligarbetare rusar ut i vattnet då den närmar sig. Båten har allt för många ombord, över fyrtio vuxna och ett tjugotal barn.

De frivilliga lyfter först ut barnen ur båten och sveper in dem i värmetäcken. De huttrar av kyla och gråter. En av kvinnorna svimmar.

- Det blir lätt panik, förklarar holländska sjukskötaren Anja van de Ridder. Det är viktigt att föräldrar och barn inte skiljs åt.

Med skräckslagna blickar stiger resten ur båten. Många vet inte vad som väntar dem. På den turkiska sidan har de blivit illa behandlade av smugglarna.

flytvästar på Lesbos strand
flytvästar på Lesbos strand Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbos

- En del berättar att de har blivit hotade med pistol att gå in i båten då de i sista stund tvekat, berättar van de Ridder.

Förra veckan dog över sextio människor som försökte komma över från Turkiet till Grekland. Dödssiffran är troligen betydligt högre eftersom många ännu saknas.

- Båten hade hål, säger irakiern Jasmin Al Samarrai som just stigit ur båten. Det läckte in vatten. Vi sade åt smugglarna att den har hål men de skuffade bara iväg oss.

Jasim al Samarrai har flytt med dina fyra barn från Irak
Jasim al Samarrai har flytt med sina fyra barn från Irak Jasim al Samarrai har flytt med dina fyra barn från Irak Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbos

Al Samarrai är läkare och har flytt med sin fru och fyra barn från Irak. De betalade tusen dollar för resan per person. För några månader sedan var priset över 2 000 dollar. Priserna har sjunkit på grund av det dåliga vädret säger han.

Kilometervis med flytvästar

Finländaren Marjaana Mäkelä bor bara några hundra meter från stranden i norra Lesbos. Hon brukar komma hit för att städa. Man kan se kilometer efter kilometer med flytvästar och gummibåtsrester. Några båtmotorer ligger utspridda här och där.

- Jag har varje dag trott att värre än så här kan situationen här inte bli men varje dag har det blivit värre. Fler och fler kommer. Under oktober kom det rekordmånga flyktingar till Europa och de allra flesta kom till Grekland och till Lesbos.

Marjaana Mäkelä samlar skräp på stranden där flyktingar tar i land.
Marjaana Mäkelä samlar skräp på stranden där flyktingar tar i land. Marjaana Mäkelä samlar skräp på stranden där flyktingar tar i land. Bild: Yle/Jessica Stolzmann marjaana mäkelä

De stora internationella hjälporganisationerna lyser med sin frånvaro. Enskilda frivilliga som kommer för några veckor och hjälper till är det vanliga. De har tagit ledigt från studier eller jobb för att hjälpa till.

Den spanska organisationen Proactive Open Arms har varit på Lesbos ända sedan mitten av september då den syriska treåriga pojken Aylan Kurdi hittades död på stranden.

Frivilliga hjälper barnen ur båten
Frivilliga hjälper barnen ur båten Frivilliga hjälper barnen ur båten Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbo

Organsiationen söker nu tilläggsfinansiering för att kunna stanna på Lesbos över vintern.

- Häromdagen när jag kom ner till stranden låg här en död elvaårig pojke och lite längre bort en död kvinna som spolats upp på land, säger spanjoren Gerard Canals.

flykting får medicinsk hjälp på Lesbos
En del behöver läkarvård på Lesbos flykting får medicinsk hjälp på Lesbos Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbos

Under de senaste veckorna har flyktingarna smugglas över i allt större båtar. Om flera hundra hamnar i vattnet som förra veckan blir det problem.

- Vi är alla små aktörer här och har ingen chans att rädda så många på en gång, säger Gerard Canals kompis Migueiz Nicolas som också jobbar för Proactiva Open Arms.

Jessica talar med barn på Lesbos
Jessica Stolzmann pratar med barn på Lesbos Jessica talar med barn på Lesbos Bild: yle lesbos

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes