Hoppa till huvudinnehåll

Tisdagssnackaren Ylva Larsdotter: Akademens beslut förfärligt

Ylva Larsdotter, Axel Aminoff, tisdagssnack, 3 november 2015
Bibliotekarie Ylva Larsdotter och psykolog Axel Aminoff diskuterade tidskrifternas framtid i Akademiska bokhandel i Morgonöppet. Ylva Larsdotter, Axel Aminoff, tisdagssnack, 3 november 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan tisdagssnack

Ylva Larsdotter som skriver för Ny Tid är upprörd över att Akademiska bokhandeln slutar sälja små tidskrifter. Axel Aminoff tycker däremot det är förståeligt att Akademen kapar i sitt utbud.

- Jag vaknade imorse och läste det på er hemsida och blev tvungen att slå näven i bordet. Det är helt förfärligt, säger Ylva Larsdotter.

Allting kan inte handla om att kränga deckare, glassiga magasin och kaffe. Jag har sagt det förr, det behövs en ny bokhandel i den här staden.― Ylva Larsdotter

Ylva Larsdotter skriver litteraturkritik för Ny Tid, en av de tidningar som försvunnit ur Akademiska bokhandelns utbud.

- Allting kan inte handla om att kränga deckare, glassiga magasin och kaffe. Jag har sagt det förr, det behövs en ny bokhandel i den här staden, säger Larsdotter.

"Ska en hobby subventioneras?"

Psykolog Axel Aminoff brukar köpa Kalle Anka till sin dotter men annars läser han tidskrifter på webben.

Det är lite synd, men det här är en verksamhet som är döende.― Axel Aminoff

- Det är lite synd, men det här är en verksamhet som är döende, säger Axel Aminoff.

Stockmann sålde bokhandeln till Bonnier i somras, och då togs tidskrifterna tillfälligt ur försäljning. Nu ser stoppet ut att bli permanent.

Akademiska bokhandeln har fått stöd av staten för att sälja mer smala tidskrifter, men har nu slutat ansöka om det stödet.

Akademen och Stockmann - det är inte Prisma. Utan du ska få lite av allting, också det mest speciella.― Axel Aminoff

- Det är inte lönsamt även fast staten betalar stöd, då skulle jag mer klassa det som en hobby. Hur mycket ska man subventionera en tidningshobby? undrar Aminoff.

När det gäller Akademiska bokhandelns image blir tisdagssnackarna fundersamma. Bokhandeln har varit känd för sin digra tidningshylla.

- Det kanske är ett problem. Akademen och Stockmann - det är inte Prisma. Utan du ska få lite av allting, också det mest speciella. På det sättet är det ett bakslag, säger Axel Aminoff.

- De kommer att förlora en trogen kundkrets som vill ha den här typen av tidskrifter, säger Ylva Larsdotter.