Hoppa till huvudinnehåll

Volkswagen: Avgasskandalen växer ytterligare

VW-emblem.
VW-emblem. Bild: YLE/Rolf Granqvist vw

Volkswagen har enligt den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA fuskat med utsläppen också i bilar med större motorer. Enligt EPA har man hittat programvara som förskönar bilens utsläpp också i vissa bilar med treliters V6 dieselmotorer.

Tidigare har programvaran hittats i bilar med mindre motorer, bland annat Volkswagen, Seat och Skoda.

De nya avslöjandena gäller kring 10 000 bilar av årsmodell 2014 och 2015 som har sålts i USA.

Det är fråga om märkena VW Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L och Q5.

Första gången Porsche utpekas

Det här är första gången som anklagelser riktas mot Porschebilar. På Porsche säger man sig vara förvånad och att man hittills har trott att Porsche Cayenne följer riktlinjerna för utsläpp.

Anklagelserna är dåliga nyheter för Volkswagens nya koncernchef Matthias Müller. Han har fått i uppgift att reda ut utsläppshärvan vid VW. Men eftersom han var chef för Porsche innan han i september flyttade till Volkswagen, så betyder det att fusket ska ha inträffat under hans tid som Porschechef.

Volkswagens nya koncernchef Matthias Müller
Volkswagens koncernchef Matthias Müller Volkswagens nya koncernchef Matthias Müller Bild: EPA/OLE SPATA matthias muller

Mjukvaran, som enligt EPA finns i bilarna, känner dels av när en bil genomgår utsläppstest och dels maximerar bilens utsläppskontroller under testerna.

När bilarna körs normalt ökar utsläppen av kväveoxid till upp till 40 gånger den tillåtna nivån.

Utsläpp av kväveoxid bidrar till föroreningar som är kopplade till allvarliga hälsoeffekter såsom ökad förekomst av astma och andra sjukdomar i luftvägarna.

Volkswagen tillbakavisar nya anklagelser

Det var i september som Volkswagen erkände att man hade monterat in mjukvaran i kring elva miljoner bilar runt om i världen. Minst 30 chefer kände till fusket och Martin Winterkorn avgick som koncernchef.

Det fick EPA att utföra ytterligare test på bolagets bilar, vilket nu har lett till de nya anklagelserna.

Volkswagen säger ändå i ett pressmeddelande att anklagelserna inte stämmer och att V6 dieselbilarna inte är utrustade med något dataprogram som ska förändra avgasvärdena. Enligt VW samarbetar man med EPA för att reda ut det hela.

Det här betyder ändå att Volkswagen kan stå inför större böter, fler rättegångar och fler återkallade bilar utöver de 8,5 miljoner som redan ska återkallas.

Redan nu har åklagare i USA meddelat att de har inlett en brottsutredning mot Volkswagen och också i Tyskland utreder åklagare skandalen.

Ytterligare 800 000 bilar?

På tisdag kväll kom uppgifter om att Volkswagen i interna utredningar har hittat oförklarlig inkonsekvens i mätandet av ytterligare 800 000 bilars koldioxidutsläpp.

Volkswagen räknar med att det kan kosta biltillverkaren upp till 2 miljarder euro.

De nya avslöjandena gäller mindre dieselbilar och en bensindriven modell.

Stor förlust för Volkswagen

Volkswagen går med förlust för första gången på åtminstone 15 år, efter att koncernen tvingades avsätta miljardbelopp för kostnader orsakade av utsläppsskandalen, som reparationer av manipulerade bilar.

Avsättningarna har resulterat i en förlust på 1,7 miljarder euro under tredje kvartalet i år.

Under motsvarande tid i fjol gjorde VW en vinst på tre miljarder euro.

Enligt analytiker kommer Volkswagen ändå att tvingas avsätta ännu mer pengar för att klara av de kostnader som skandalen orsakar.