Hoppa till huvudinnehåll

Aarnio: Jag fick 447 000 kontant av en affärsman

Jari Aarnio i rätten den 19 maj 2015.
Jari Aarnio i rätten den 19 maj 2015. Jari Aarnio i rätten den 19 maj 2015. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen jari aarnio

Enligt Jari Aarnio hade en finländsk affärsman betalat honom för säkerhetskonsultation. Affärsmannen dog år 2002.

Jari Aarnio berättade på onsdag i Helsingfors tingsrätt varifrån han fått de kontanter med oklart ursprung som han haft.

Aarnio sade att han fått 447 000 euro kontanter i en väska av en redan avliden finländsk affärsman. Pengarna var ett arvode för Aarnios hjälp. Affärsmannen dog år 2002.

Aarnio berättade att han bekantat sig med mannen på 1980-talet då han undersökte fall gällande koppleri och spelhålor.

- Han hade en hel del internationella affärer på gång och bad om råd gällande säkerhet.

Affärsmannen var miljonär med affärer i Ryssland och Estland

Affärsmannen hade särskilt mycket affärsverksamhet i Ryssland och Estland. Enligt Aarnio var mannen oändligt rik och han kallades miljonär.

- Då han blev sjuk sade han att det var dags att balansera böckerna. Allt hände enbart utgående från hans idéer. Jag hade ingenting att säga, eftersom han ville göra saker på ett visst sätt med sina egna pengar.

Aarnio berättade i rätten att han inte hade bett om arvoden för sin hjälp under åren. Affärsmannen hade investerat de pengar han tänkt betala ut i arvode. Enligt Aarnio ville affärsmannen före sin död betala ett arvode för säkerhetskonsultationen.

Aarnio: Pengarna hade ingenting att göra med narkotikabrott

Enligt Aarnio fungerade han inte som polis i förhållande till affärsmannen. Han var en privatperson som hjälpte en vän. Förhållandet skulle vara hemligt för evigt. Affärsmannen var inblandad i prostitution.

- Varför har du inte berättat om det här tidigare, frågade Aarnios advokat Riitta Leppiniemi i rätten.

Aarnio sade att han inte berättat om pengarna eftersom han tyckte att de inte hade något att göra med den pågående utredningen av narkotikabrott.

Aarnio anklagas för grova narkotikabrott och enligt åklagaren kommer kontanterna med oklart ursprung från drogaffärer. Aarnio har förnekat anklagelserna.

Tiina Salumäki / Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen