Hoppa till huvudinnehåll

Brodera de vackraste orden!

Kaja Lindberg visar upp sitt korsstygn i Lasso
Kaja Lindberg visar upp sitt korsstygn i Lasso Bild: Lasso broderier

Förr utryckte korsstygnstavlor både gudfruktighet (Gud som haver barnen kär) och en längtan efter hemtrevnad! (Hemmets lycka är förnöjsamhet). Kök och paradrum pryddes av omsorgsfullt sydda broderier, där värdinnans skicklighet och fromhet kunde avläsas ur de kärleksfullt gjorda stygnen.

Tiden körde över korstyngstavlorna och plötsligt fanns det något unket och präktigt över visdomsorden som inte längre speglade sin samtid. Men så hände något. En ny generation upptäckte broderierna och konstyngstavlorna och plötsligt var det in att brodera talesätt på dukar av stramalj eller bomull.

Fast nu dög inte Bibelcitaten längre, nu var det fritt fram för fantasin, uppfinningsrikedomen och anarkin (Jag dyrkar Satan och säljer mig på gatan, Never mind the Botox eller Patriarkatet kan skada din hälsa!).

Kaja Lindberg är en hantverkare med många järn i elden. Hon är en hejare på att brodera. Detta är hennes frimodiga bidrag till handarbetsvärlden!

Mer från programmet