Hoppa till huvudinnehåll

Få vill driva restaurang vid åstranden i Borgå

hamnkajen vid ågatan i borgå
Två företagare är intresserade av att bygga en restaurang här. hamnkajen vid ågatan i borgå Bild: Yle/Stefan Härus ågatan i borgå

Östra åstranden i Borgå utvecklas i sakta mak. Som bäst byggs och renoveras två kaféer. Förutom de två kaféerna finns det fyra lediga platser för restaurang- eller kafébygge för hugade företagare.

Tiden att anmäla intresse för byggplatserna till Borgå stad gick ut förra veckan. Det kom in två anbud - båda för samma byggplats. Anbuden gäller den största av de fyra byggplatserna. Platsen ligger på åstranden mellan Gymnasiegatan och Skepparegatan.

På platsen får byggas en cirka 100 kvadratmeter stor restaurang med en närmare dubbelt så stor terrass. Restaurangen skulle ha tillstånd att verka året runt.

kisok/cafébygge på östra åstranden i borgå 04.11.15
Kipparikioski förstoras. kisok/cafébygge på östra åstranden i borgå 04.11.15 Bild: Yle/Stefan Härus cafébygge

Utannonseras på nytt

För de tre övriga restaurangplatserna kom det inte in ett enda anbud.

Vad ska staden göra för att väcka intresse också för de tre andra platserna?

- Vi kommer nog att utannonsera platserna på nytt. När det blir av får vi se. Kanske i vinter eller i vår. Möjligen kan intresset plötsligt vakna trots att det inte nu verkar finnas. Först måste vi trots allt börja med att begära mera preciserade verksamhetsbeskrivningar av de två som visat intresse för en av de fyra platserna, säger Borgå stads planeringschef Kari Hällström.

kisok/cafébygge på östra åstranden i borgå 04.11.15
Nybygge på den östra åstranden. kisok/cafébygge på östra åstranden i borgå 04.11.15 Bild: Yle/Stefan Härus östra åstranden

Stadsplanen styr

Skulle kanske en förändring av verksamhetsbeskrivningen få intresserade att nappa?

- Nja, vi är ju ganska långt bundna av stadsplanen. Kaféerna är inritade på särskilda platser och bör förstås byggas enligt kriterierna i stadsplanen, säger Hällström

När Yle Östnyland besöker den östra åstranden för att fotografera, kommer en man fram för att fråga vad som är på gång. När det blir klart för honom att det ska bli en webbartikel om caféplanerna, säger han att han tycker att den östra åstranden fungerar bra som den är.

- Den är snyggt uppiffad med planteringar och springbrunnar och som bäst stenlägger staden vändplatsen vid Mannerheimgatans bro. Strandkanten är delvis renoverad, gångbron är renoverad och det finns tillräckligt med restauranger och kaféer. Stranden blir inte attraktivare om man bygger den full med en brokig samling kafébyggnader, säger han.

restaurangen wilhelm å i borgå
Wilhelm Å är tillsvidare den största restaurangen på åstranden. restaurangen wilhelm å i borgå Bild: Yle/Stefan Härus wilhelm å

Service drar folk

På den punkten är Hällström av annan åsikt. Åstranden är en populär plats som sommartid besöks av mycket folk, både stadsbor och turister.

- Ett stort utbud lockar mycket folk, men det är klart att förr eller senare kommer ju gränsen emot för hur många kaféer och serviceformer det ryms på ett område. De här fyra nya platserna finns i stadsplanen och enligt den måste vi leva, säger Hällström.

Läs också