Hoppa till huvudinnehåll

Gamla kakelugnar är det bästa hon vet

Ugnsmuraren Anne Nordling
Ugnsmuraren Anne Nordling Ugnsmuraren Anne Nordling Bild: Yle/Nina Bergman anne nordling

Anne Nordling är en ung ugnsmurare som har gått i lära hos ugnsmuraren Timo Nylander som är något av en guru på området. Hon har gått en lång utbildning inom byggnadsrestaurering på den finska yrkeshögskolan i Åbo.

Annes somrar är fulla av ugnsmurningsjobb. Det mesta handlar om att riva ner och bygga upp gamla kakelugnar. Under vintern är det stillsammare. Just nu studerar Anne nordiska språk vid Helsingfors universitet. Men då och då dyker något murningsarbete upp. Ofta handlar det om mindre reparationer av kakelugnar och köksspisar på vintern.

Enligt ungsmuraren Timo Nylander har Anne en naturlig fallenhet och begåvning för att mura kakelugnar. Och det är det inte alla som har.

Det var när hon var och murade i den åländska skärgården som hon insåg att det var just kakelugnsmureri hon var mest intresserad av. Det vill hon allra helst göra i framtiden. Anne Nordling har en egen firma som heter Uunianne.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Åboland

 • barn följer med räddningsverkets arbete efter brandunge i Karvetin koulu i Nådendal.

  Brandunge i skola i Nådendal

  Ingen har skadats i branden meddelar räddningsverket.

  Räddningsverket larmades vid 16-tiden på torsdag till Karvetin alakoulu i Nådendal. Branden misstänks ha fått sin början på grund av ett elfel i ett eluttag i gymnastiksalen. Uppdatering: Normal skoldag på fredagen, endast gymnastiksalen ur bruk.

 • Svartvit bild på man bakifrån som går längs gata.

  Diskriminering en risk för asylsökares mentala hälsa

  Åbo Akademi kartlade asylsökandes mentala hälsa.

  Det växande antalet självmordsförsök bland asylsökarna i Finland har lett till en unik enkätstudie. Åbo Akademi har frågat 507 människorna i 12 av landets flyktingförläggningar hur de mår. Över en tredjedel av de tillfrågade har tänkt på att begå självmord.