Hoppa till huvudinnehåll

Gamla kakelugnar är det bästa hon vet

Ugnsmuraren Anne Nordling
Ugnsmuraren Anne Nordling Ugnsmuraren Anne Nordling Bild: Yle/Nina Bergman anne nordling

Anne Nordling är en ung ugnsmurare som har gått i lära hos ugnsmuraren Timo Nylander som är något av en guru på området. Hon har gått en lång utbildning inom byggnadsrestaurering på den finska yrkeshögskolan i Åbo.

Annes somrar är fulla av ugnsmurningsjobb. Det mesta handlar om att riva ner och bygga upp gamla kakelugnar. Under vintern är det stillsammare. Just nu studerar Anne nordiska språk vid Helsingfors universitet. Men då och då dyker något murningsarbete upp. Ofta handlar det om mindre reparationer av kakelugnar och köksspisar på vintern.

Enligt ungsmuraren Timo Nylander har Anne en naturlig fallenhet och begåvning för att mura kakelugnar. Och det är det inte alla som har.

Det var när hon var och murade i den åländska skärgården som hon insåg att det var just kakelugnsmureri hon var mest intresserad av. Det vill hon allra helst göra i framtiden. Anne Nordling har en egen firma som heter Uunianne.

 • Den irakiska asylsökande Sherko på sin arbetsplats.

  Asylsökande fick jobb, men lönen kom aldrig

  Fyra asylsökande arbetade i nio månader utan lön.

  Problemet med asylsökande och papperslösa som utnyttjas av sina arbetsgivare växer i Finland. Spotlight granskar ett fall där fyra asylsökande arbetade i nio månader för en finländsk arbetsgivare, men den utlovade lönen kom aldrig.

 • Juha Sipilä

  HS: Centerns stöd dalar – snart tillbaka där det var för fem år sedan

  Med Sipilä vid rodret har stödet gått både upp och ner.

  Statsministerpartiet Centern visar en sjunkande trend i sina understödssiffror och närmar sig nivån partiet låg på år 2012 innan Juha Sipilä tog över och stödet för partiet började ta fart, enligt en opinionsundersökning som Helsingin Sanomat har låtit göra.

 • Elviss Krastins, Markus Kaurto och Antti Ropponen blockar.

  Viktig seger för Finland – nu nära VM

  ”Vi har en fantastisk möjlighet”.

  Finlands volleybollandslag tog ett stort steg närmare VM då man besegrade Spanien med 3–1 i set. Laget har nu allt i egna händer inför den sista kvalmatchen mot Tjeckien.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland