Hoppa till huvudinnehåll

Gamla kakelugnar är det bästa hon vet

Ugnsmuraren Anne Nordling
Ugnsmuraren Anne Nordling Ugnsmuraren Anne Nordling Bild: Yle/Nina Bergman anne nordling

Anne Nordling är en ung ugnsmurare som har gått i lära hos ugnsmuraren Timo Nylander som är något av en guru på området. Hon har gått en lång utbildning inom byggnadsrestaurering på den finska yrkeshögskolan i Åbo.

Annes somrar är fulla av ugnsmurningsjobb. Det mesta handlar om att riva ner och bygga upp gamla kakelugnar. Under vintern är det stillsammare. Just nu studerar Anne nordiska språk vid Helsingfors universitet. Men då och då dyker något murningsarbete upp. Ofta handlar det om mindre reparationer av kakelugnar och köksspisar på vintern.

Enligt ungsmuraren Timo Nylander har Anne en naturlig fallenhet och begåvning för att mura kakelugnar. Och det är det inte alla som har.

Det var när hon var och murade i den åländska skärgården som hon insåg att det var just kakelugnsmureri hon var mest intresserad av. Det vill hon allra helst göra i framtiden. Anne Nordling har en egen firma som heter Uunianne.

Läs också