Hoppa till huvudinnehåll

”Kråkor är kloka och trevliga fåglar”

Kråkunge fotograferad av Johannes Runeberg
Kråkunge fotograferad av Johannes Runeberg. Kråkunge fotograferad av Johannes Runeberg Bild: Johannes Runeberg kråkbilder

Fotografen Johannes Runeberg säger att kråkor och kråkfåglar överlag är missförstådda och har blivit och blir illa behandlade. Runeberg är aktuell med en fotoutställning med bilder på kråkfåglar.

Johannes Runeberg som tidigare uppmärksammat skarvar i ett bildreportage, vill nu lyfta upp kråkorna i en ny gladare dager.

- Jag hade en utställning om skarvar tidigare och de är också av många hatade fåglar. Nu ville jag ta mig an kråkorna för att visa att de är jättetrevliga och kloka fåglar och de lever här i Hangö.


- Människor tycker inte om dem, mer eller mindre reflexmässigt. Jag hoppas människor kommer till utställningen och ser det fina i kråkfåglarna, säger han.

Många irriterar sig också på kråkornas läte. Johannes Runeberg har valt att det hörs kråksång i utställningslokalen.

- Jag tycker inte deras ljud är så fult och i en utställning som handlar om kråkor bör nog deras ljud också höras, säger han.

Sociala fåglar

Johannes Runeberg säger att kråkor också kan vara väldigt sociala och intressanta.

- Jag har följt med kråkåret och när de har fått sina ungar så har de kråkskola för dem. Där lär modern kråkungarna att leva och bete sig.

Han säger att kråkmammorna kan vara ganska stränga med sina ungar.

Förutom bilder på kråkor så har Runeberg också fotograferat korpar, skator och den hos oss lite ovanligare nötkråkan.

Utställningen i stadshusets galleri i Hangö pågår fram till den 15 november.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland