Hoppa till huvudinnehåll

Sibbodiskussion utan flyktingrädsla

Ett fyrtiotal personer diskuterade kring det nya stödboendet i Sibbo, Västerskog.
Ett fyrtiotal personer diskuterade kring det nya stödboendet i Sibbo, Västerskog Ett fyrtiotal personer diskuterade kring det nya stödboendet i Sibbo, Västerskog. Bild: Yle/Sune Bergström stödboende för flyktingar

Ett fyrtiotal Sibbobor diskuterade det nya stödboendet för minderåriga asylsökande i Västerskog i Sibbo på onsdag kväll. De som har de största rädslorna kring asylsökande lyste med sin frånvaro.

Det var Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) som ordnade diskussionskvällen i Sipoonlahden koulu kring stödboendet för minderåriga asylsökande. Pia Metsähuone, verksamhetsledare för MLL:s Nylandsdistrikt, konstaterade att det behövs flera platser för stödboende åt 16-17-åringar.

- Finland har i år tagit emot över tusen ensamma minderåriga asylsökande. Det är bråttom att få de unga bort från tillfällig nödinkvartering till ett normalt liv med skola och kamrater.

Det är vår uppgift

Barnskyddsförbundet ser som sin uppgift att hjälpa de unga och öppnar därför inom ett par veckor stödboendet i det tidigare konvalescentsjukhuset Ahtila i Västerskog. Det är i första hand fråga om fyrtio minderåriga, främst pojkar.

Det är ännu oklart från vilka länder barnen kommer och vilka språk de talar. Ingen kan heller säga hur länge de har varit i Finland, om de redan kan lite finska och om de fortfarande är skolpliktiga.

Det är också öppet var i Sibbo de ska gå i skola eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme i Sipoonlahden koulu. Allt det här klarnar först när myndigheterna meddelar vilka barn som kommer till Västerskog.

Utmaning för Sibboborna

Deltagarna i diskussionen konstaterade att det blir en utmaning att få de fyrtio att trivas i Sibbo. Någon föreslog en cykelinsamling så att barnen på egen hand kan ta sig till fritidsaktiviteter som fotboll och skateparken i Söderkulla.

Här kunde också föreningar ha en roll när det gäller att sammanföra de nya Sibboborna och de nuvarande.

Shirzad Mehdipour berättade om hur det är att komma som flykting till ett främmande land
Shirzad Mehdipour berättade om hur det är att komma som flykting till ett främmande land Shirzad Mehdipour berättade om hur det är att komma som flykting till ett främmande land Bild: Yle/Sune Bergström stödboende för flyktingar

Diskussionen fördes på ett positivt plan: "Vi ska inte betona kulturskillnader - ingen är bättre än någon annan" - "Det hjälper inte någon att uppvigla till rädsla för asylsökande" - "Det blir fel om man dömer någon som en grupp och inte som människor".

Många frivilliga behövs

Stödcentret i Västerskog har omkring 20 anställda. Dessutom behövs många frivilliga Sibbobor, fadderfamiljer som kan bjuda hem någon en eftermiddag eller lördag samt förmyndare för de minderåriga.

Den som har obesvarade frågor kring stödboendet i Västerskog kan skicka dem till Pia Metsähuone per e-post pia.metsahuone@mll.fi eller ringa 040-839 1093.

När verksamheten har kommit i gång i Ahtila ordnas en ny diskussion för allmänheten.

  • Quiz: Känner du igen Finlands invasiva arter?

    Testa dina kunskaper i vårt bildquiz!

    Invasiva främmande arter är växter och djur som människan har fört in till områden där arten inte naturligt är utbredd, och som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Känner du igen de här invasiva arterna som förekommer i Finland?

  • Fjärde raka för Cocks – vann baltiska ligan efter finalrysare

    Cocks besegrade ukrainska Zaporozhyes i finalen.

    Cocks är fortfarande herren på täppan i den baltiska handbollsligan. Riihimäkiklubben vann den internationella ligan för fjärde året i svit genom att besegra ukrainska ZTR Zaporozhyes med 23–22 i finalen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland