Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: Kidnappningar har blivit en "kassako" för den syriska regimen

Syriska regimen benådade 430 fångar 16 juli 2015 inför Eid al-Fitr
Regimen benådar fångar inför Eid al-Fitr i juli 2015 Syriska regimen benådade 430 fångar 16 juli 2015 inför Eid al-Fitr Bild: EPA benådning

Över 65 000 syrier har "försvunnit" sedan 2011. Enligt en ny rapport från Amnesty har de mutor som anhöriga betalar för information om de försvunna blivit en finansieringskälla för regimen och dess hantlangare.

Ända sedan januari 2011 och de första uppmärksammade protesterna mot den syriska regimen har civila syrier förts bort och torterats ihjäl av regimen. Redan i början av protestvågen blev också alldeles unga tonårspojkar utsatta för den brutala behandlingen.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har dokumenterat minst 65 000 försvinnanden sedan 2011, av vilka 58 000 gäller civila syrier. Bland de försvunna finns demonstranter, människorättsaktivister, journalister, läkare och biståndsarbetare. En del har blivit utsatta för de här påtvingade försvinnandena bara för att de har ansetts illojala med regeringen.

Försvinnandena har satts i system.

Den nya rapporten från människorättsorganisationen Amnesty International handlar uteslutande om dem som regimen fört bort. Inte om kidnappningar som utförts av rebell- eller terrorgrupper i Syrien.

Enligt Amnesty har de här försvinnanden, särskilt under de senaste två åren, satts i system och blivit en viktig inkomstkälla för regimen och dess hantlangare.

Försvinnandena har gett upphov till en svart marknad

Amnestys rapport bygger på intervjuer med 71 anhöriga till "försvunna" och åtta personer som förts bort tidigare, men klarat sig med livet i behåll.

Amnesty drar den slutsatsen av intervjuerna att de här försvinnandena nu har blivit så befästa i Syrien att de har gett upphov till en svart marknad där mellanhänder och "agenter" betalas mutor på mellan hundratals och tiotusentals dollar av anhöriga som desperat söker information om sina försvunna familjemedlemmar.

- Vi har tio mellanhänder i vårt kvarter, alla vet vilka de är. Det här är det nyaste yrket i Syrien, säger människorättsadvokaten Anwar Bunni i den fullständiga rapport som finns att läsa på Amnesty Internationals webbplats.

Vi har tio mellanhänder i vårt kvarter, alla vet vilka de är.

Människor är beredda att betala stora summor bara för att få veta om deras gripna eller försvunna familjemedlemmar är vid liv. Ibland har de betalat för information som visat sig vara falsk. '

Mellanhänderna - regimens hantlangare - behövs för att de anhöriga inte själva vågar gå till myndigheterna. Då riskerar de nämligen att försvinna eller gripas själva.

Enligt en advokat som Amnesty talat med utgör mutorna en "kassako" för regimen, en finansieringskälla som de har blivit beroende av.

Irans och Rysslands ansvar

De som förts bort, men överlevt berättar om förskräckliga förhållanden i överfulla celler. De berättar också om dem som dött på grund av sjukdom, tortyr och utomrättsliga avrättningar.

Amnestys fullständiga rapport berättar om många av de försvunna. Bland flera upprörande fall finns tandläkaren Rania al-Abbasi som greps tillsammans med sina sex barn (2-14 år gamla), dagen efter att hennes man hade förts bort. Ingen i familjen har hörts av sedan dess.

Amnesty menar att - bland andra - FN, Iran och Ryssland måste ta ett större ansvar för försvinnandena i Syrien.

- Stater som stöder Syriens regim, inklusive Iran och Ryssland, kan inte frånta sig sitt ansvar när det gäller brott mot mänskligheten och krigsbrott som begås med deras stöd, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.