Hoppa till huvudinnehåll

"Att flytta Åbolands sjukhus till ÅUCS är som att begrava det"

Cornelius Colliander (Gröna) och Åsa Gustafsson (SFP)
Cornelius Colliander (Gröna) och Åsa Gustafsson (SFP). Cornelius Colliander (Gröna) och Åsa Gustafsson (SFP) Bild: Yle/ Nora Engström åsa gustafsson

Sjukvården på Åbolands sjukhus fungerar bra och behövs för att de svenskspråkiga invånarna i Åboland och Åbotrakten ska garanteras vård på svenska. Det anser lokalpolitikerna Cornelius Colliander (Gröna) i Pargas och Åsa Gustafsson (SFP) i S:t Karins.

I onsdags kunde Yle Åboland berätta att ledningen vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt anser att Åbolands sjukhus inte kan fortsätta sin verksamhet som tidigare, utan ger två alternativ för hur Åbolands sjukhus borde fungera framöver. Antingen borde sjukhuset bli en del av Åbo universitetscentralsjukhus eller så kunde Åbolands sjukhus ta hand om all svenskspråkig bashälsovård i regionen.

- Vi reagerade ganska kritiskt på den här frågan. Åbolands sjukhus är en bra aktör just för svenskspråkiga. Svenskspråkiga S:t Karinsbor, alltså cirka 1 300 invånare, behöver också specialsjukvård på sitt modersmål på en central plats på Kaskisbacken i Åbo, säger Gustafsson.

"Det här är urbota dumt"

Enligt Colliander var nyheten om Åbolands sjukhus oroväckande.

- Kunderna är nöjda, vårdkvaliteten är bra och sjukhuset är kostnadseffektivt. Jag förstår inte varför man går åt en välfungerande enhet. Dessutom är det ett tvåspråkigt sjukhus, säger Colliander.

- Om vi har något som fungerar och som kunderna är nöjda med och dessutom stiftelsen Eschnerska frilasarettet som understöder Åbolands sjukhus, så förstår jag inte vad det är frågan om. Det här är bara urbota dumt, fortsätter Colliander.

Vårdreformen ger vägledning?

I dag, torsdag, förväntas regeringen ge besked om hur vårdområdena kommer att se ut i den omstridda social- och hälsovårdsreformen.

- Hälsostationerna behövs nära invånarna och de ska ge så god vård som möjligt. Vi som bevakar svenskspråkiga frågor ska förstås nu vara på alerten, konstaterar Gustafsson.

Kopplingen mellan språket och vård är viktig, fortsätter Colliander.

- Det är viktigt för folks hälsa att få prata sitt eget modersmål och att ha vården nära. Åbolands sjukhus som fastighet är ju ett svenskt rum. Att flytta den verksamheten till ÅUCS - det är som att begrava det. Det är helt uteslutet, menar Colliander.

En arbetsgrupp som har som uppgift att utveckla den svenskspråkiga vården inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har nyligen tillsatts och har nu en månad tid på sig att komma med ett förslag på bland annat vilken väg Åbolands sjukhus borde välja.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland