Hoppa till huvudinnehåll

"Ekenäs behöver en pridefestival"

Prideparaden i Jakobstad 26.7.2014
Såhär såg prideparaden i Jakobstad ut ifjol. Prideparaden i Jakobstad 26.7.2014 Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist jeppis pride

En pridefestival skulle kunna hjälpa raseborgare att våga komma ut ur skåpet. Det tycker Jeanette Östman, en av initiativtagarna till Jeppis Pride, som är aktuell i samband med Bokkalaset i Ekenäs.

I Ekenäs har ungdomsledare tagit initiativ till att starta en diskussionsgrupp för hbtiq-personer.

Tanken är att man i gruppen får diskutera olika frågor kring sexuella minoriteter och träffa personer som är öppna med sin sexualitet.

Ofta är människor ändå rädda att vara öppna med sin sexualitet. En lösning kunde vara en pridefestival, tycker journalisten och författaren Jeanette Östman.

- Ni skulle kunna ha en Ekenäs pride!

Jeanette Östman
Jeanette Östman besöker högstadieskolor i Raseborg den här veckan. Jeanette Östman Bild: Yle/Veronica Montén hbtiq

Östman är en av initiativtagarna till Jeppis Pride som arrangerades i Jakobstad ifjol. Hon beskriver Jeppis Pride som en fantastisk upplevelse.

- Jag får fortfarande i dag respons av föräldrar som berättar att Jeppis Pride har betytt väldigt mycket för deras barn som är gay. Ett resultat av Jeppis Pride är en ungdomsgrupp som fortfarande är verksam.

Diskussion med ungdomar om sexualitet

Jeanette Östman besöker högstadieskolor i Raseborg och talar om sexualitet och kön i samband med Bokkalaset.

Ett av de vanligaste skällsorden i skolkorridorerna är homo.

Östmans första bok ”Klartext - Ord om sexualitet och kön” handlar om sexuella minoriteter och könsminoriteter.

Hon säger sig i sina böcker vilja lyfta fram röster som hon upplever att inte har hörts tillräckligt mycket i samhällsdebatten.

Sexualitet berör alla

Det är roligt att prata om just sexualitet, tycker Östman. Det engagerar väldigt många människor.

- Det här är ett tema som berör alla. Sexualitet och frågor som hör ihop med vår identitet är på något plan en kärnfråga för oss allihop oavsett vem vi råkar bli kära i, säger Östman, själv gift med en kvinna.

Hejarklacken med regnbågsflaggor.
Ekenäs högstadieskolas hejarklack hade regnbågstema på Stafettkarnevalen i år. Hejarklacken med regnbågsflaggor. Bild: Yle / Niclas Runeberg stafettkarnevalen 2015

Östman menar att gemensamt för alla, oberoende sexualitet, är att man vill höra till ett sammanhang.

- Människan vill dels vara unik men vill också höra till ett sammanhang. Sexualitet kan i nuläget göra att någon känner att de skiljer sig ur mängden på ett negativt sätt. Det här känner de inte på grund av dem själva utan eftersom omgivningen har brist på förståelse.

Föreläsningen i skolorna handlar alltså inte bara om sexuella minoriteter utan också om den kamp som vi alla har på olika sätt i vårt liv, säger Östman.

- Det handlar om att vi vill ta plats.

Homo vanligt skällsord i skolan

Östman understryker att det inte egentligen är minoriteterna som är intressanta utan snarare majoriteten, omgivningen, kontexten och normerna.

En stor förändring har skett de senaste 10-20 åren, konstaterar Östman. Äldre människor har vuxit upp då homosexualitet var en sjukdom eller något kriminellt.

En del av det stigmat finns ännu kvar, enligt Östman.

- Ett av de vanligaste skällsorden i skolkorridorerna är homo. Det är väldigt bisarrt.

Bok nummer två ska få papporna att tala

Förutom att Jeanette Östman besöker skolor under Bokkalaset presenterar hon också sin nyaste bok "Mäns längtan efter barn" på fredag klockan 15 i Ekenäs bibliotek.

Boken Mäns längtan efter barn kom ut i oktober 2015
Såhär ser pärmen ut på Östmans nyaste bok. Boken Mäns längtan efter barn kom ut i oktober 2015 Bild: Schildts & Söderströms/ Lena Malm mäns längtan efter barn

I boken berättar 15 väldigt olika män om sin längtan efter ett barn de redan har eller hoppas få, som de fick men förlorade, som de har men inte får träffa eller som de aktivt valde eller väljer bort.

Bokkalaset i Ekenäs pågår 5.11 - 8.11.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland