Hoppa till huvudinnehåll

Jazz och poesi på festival i Tammerfors

Ricky Tick Big Band
Linda Fredriksson Ricky Tick Big Band Bild: copyright Maarit Kytöharju linda fredriksson

När är musik som allra bäst? När den innehåller många bekanta element som väcker minnen av människor, platser och händelser, när den ger glädje, trygghet och tröst? Eller när den är helt obekant och en stor överraskning och utmaning för lyssnaren?

Det finns knappast något entydigt argument till förmån för ett av de två alternativen, de kompletterar varandra. På Tampere Jazz Happening blir det mindre av det förra och betydligt mera av det senare alternativet.

Där får man höra massor av musik, som man troligen inte annars skulle komma i kontakt med, musik som överraskar, inspirerar och berör. Det här är det bästa med TJH.

Och ju mer öppen och mottaglig för allt det nya och obekanta man är, desto mer får man ut av festivalen. I ärlighetens namn blir det ju också en del mindre inspirerande, irriterande eller på något annat sätt avtändande musik.

David Murray och Saul Williams
David Murray och Saul Williams David Murray och Saul Williams Bild: copyright Maarit Kytöharju tampere jazz happening

Höjdpunkter

Några av höjdpunkterna bland allt jag hann höra under tre dagar (närmare tjugo artister och band), var Ilmiliekki Quartet, Paal Nilssen-Love Large Unit med superba solister som trumpetisten Tomas Johansson och trombonisten Mats Äleklint, Mats Gustafssons solosaxofonakrobatik och, kanske framför allt, David Murrays Infinity Quartet tillsammans med poeten Saul Williams, vars recitationer var som ett femte instrument i bandet, rytmiska och intensiva.

Colin Stetson & Sarah Neufeld
Colin Stetson & Sarah Neufeld Colin Stetson & Sarah Neufeld Bild: copyright Maarit Kytöharju colin stetson & sarah neufeld

Inte så kul

Till de mindre upplyftande bekantskaperna hörde Mats/Morgan Band, som med sin lite grötiga fusionsjazz på två keyboards, bas och trummor, mest irriterade, Ginger Baker, gammal och trött, och saxofon-violinduon Colin Stetson & Sarah Neufeld, vars musikaliska koncept blev alltför enformigt och idéfattigt i längden.

En snäckblåsares tankar

Det här är förstås bara en åsikt. Tommy Adolfsson, trumpetist, snäckblåsare och busschaufför från Stockholm, tillbringade också tre dagar på festivalen, som han hade besökt två gånger tidigare:

Kontraster

- I love silence, utbrast saxofonisten Mats Gustafsson mellan två låtar. Han spelade mest högt och ljudligt men ställvis också mycket lågmält och visade sig vara en mästare på dynamik och kontraster.

Senare viskade sig Ilmiliekki Quartet genom de första låtarna och Olavi Louhivuori bjöd på det tystaste och mest återhållsamma trumsolo jag någonsin hört. Men efter att ha viskat tillräckligt kom vrålen till slut och kvartetten öste på för allt vad tyglarna höll. Tommy Adolfsson, som själv alltså är trumpetist, har ett mycket gott öra till Verneri Pohjola:

Susana Santos Silva
Susana Santos Silva Susana Santos Silva Bild: copyright Maarit Kytöharju susana santos silva

Free jazz

Fri improvisation är en krävande konstart, både för artisten och lyssnaren. Av lyssnaren krävs öppenhet, koncentration och, framför allt, rätt sinnesstämning. Av musikerna krävs lyhördhet, snabba reaktioner, fantasi och vision.

Om alla de här faktorerna är på plats, kan fri improvisation vara en stor och givande upplevelse, om inte, oftast en jobbig sådan.

Personligen upplevde jag t.ex. många av de fritt improviserade partierna, som trumpetisten Susana Santos Silvas Life And Other Transient Storms bjöd på, alltför introverta medan Tommy Adolfsson älskade dem:

När musiken klingat ut

Musik är bäst live, sägs det. Trots att jag hävdar, att musik många gånger är ännu bättre på skiva, håller jag med om påståendet när det gäller Tampere Jazz Happening.

Det gäller säkert många andra festivaler också. Behållningen av en överdos musik under några dagar är stor. Öronen är trötta, ja hela kroppen känns ganska mörbultad, men för själ och hjärta är all denna musik ett energipaket som man smälter och begrundar länge efter att de sista tonerna har klingat ut.

Magnetic Ensemble
Magnetic Ensemble Magnetic Ensemble magnetic ensemble

Här kan du lyssna på Tampere Jazz Happening Special! i Jazzklubi, Yle Radio 1, med bl.a. Hedvig Mollestad Trio, Mats Gustafsson, Ginger Baker Jazz Confusion, Maria Faust Sacrum Facere och Carla Bley. Tampere Jazz Happening-bandningar blir det med jämna mellanrum i Jazzklubi också i kommande sändningar.
Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje