Hoppa till huvudinnehåll

Jyrki Niemi: Bra förslag men inte rätt väg

Jyrki Niemi, verksamhetsledare för Vasa Sport.
Jyrki Niemi, verksamhetsledare för Vasa Sport. Bild: Yle/Patrick Stenbacka jyrki niemi

Sports verksamhetsledare Jyrki Niemi ser gärna att snuset skulle försvinna från ishallarna i Finland. Men anser att det är spelare och tränare som borde ta tag i frågan.

Snus är vanligt förekommande inom olika idrotter i Finland och nu vill ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola införa ett totalförbud eftersom han anser att det inte hör hemma inom idrotten.

Ligaklubben Sports verksamhetsledare Jyrki Niemi stöder förslaget men tycker inte det är rätt väg att gå.

Snusning förbjudet
Skylt i Vierumäki Snusning förbjudet Bild: Lehtikuva snus

– Jag har aldrig använt varken tobak eller snus och jag tycker att det är ett bra förslag men inte rätt väg att gå. Det borde vara spelare och tränare som ska komma med ett gemensamt beslut.

– Vem ska sedan granska om det här förslaget följs och var drar man gränsen. Gäller det bara spelare eller också publiken? Jag är nog tveksam till om det här kommer att gå igenom, säger Niemi till Yle Sporten.

Syns inte lika tydligt längre

Niemi tycker också att förslaget är ensidigt då det enbart gäller snuset medan man i fortsättningen skulle få både röka och dricka alkohol i ishallarna runt om i landet.

Niemi har själv diskuterat användningen av snus med både spelare och tränare i Vasa Sport och det har lett till att snuset inte syns lika tydligt som tidigare.

– Vi måste diskutera hälsoaspekterna av snuset och hur kroppen påverkas och framför allt med unga spelare.

– Det är bra att vi öppnar upp diskussionen men totalförbud är aldrig lyckat. Det har vi sett tidigare i Finlands historia, säger Niemi.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport