Hoppa till huvudinnehåll

Kenyas antiterrortaktik spelar al-Shabaab i händerna

Eastleigh nairobi
Stadsdelen Eastleigh i Nairobi har blivit en symbol i Kenyas kamp mot al-Shabaab. Eastleigh nairobi Bild: Yle/Liselott Lindström eastleigh

I Kenya har regeringen gått hårt åt somaliska invandrare för att hindra nya terrordåd. I stadsdelen Eastleigh i Nairobi, stämplad som ett terrornäste, säger invånarna säger att statens verksamhet inte hjälper upp situationen.

Eastleigh är inte som de andra stadsdelarna i Nairobi. Här finns ett myller av färger och människor och bilar och ljud.

Små stånd som säljer allt från skor och textilier till smycken och telefoner slingrar sig fram som en brokig mask längs gatan så långt ögat når.

Eastleigh har varit känt för sin affärsverksamhet, det har kallats lilla Mogadishu och en egen stat i staden.

För några år sedan drog staden Nairobi in en fjärdedel av sina skatteintäkter från just Eastleigh – stadsdelen där största delen är muslimer och en stor del har somalisk bakgrund.

Därför har Eastleigh blivit en symbol för Kenyas kamp mot terrorismen.

Efter Westgate blev det värre

En ung man iklädd en muslimsk hatt kommenterar snabbt i förbifarten hur han ser på saken.

- Varje gång det händer något kommer de till Eastleigh och tar våra människor, säger Sami irriterat.

Månaderna efter attacken mot köpcentret Westgate i Nairobi för två år sedan där 67 människor dödades utsattes också Eastleigh för en serie granatattacker där flera människor dog.

Också en kyrka i Kenyas näst största stad Mombasa angreps och sex människor dödades.

Då beslöt polisen att ta i med hårdhandskarna i Eastleigh.

I fjol inledde de den så kallade operation Usalama Watch – usalama betyder fred på swahili.

eastleigh nairobi
Det finns många köpcenter i Eastleigh, känd för sin kommers. eastleigh nairobi Bild: Yle/Liselott Lindström eastleigh

Terroristjakt i Eastleigh

Målet var att hitta terrorister, placera flyktingar i flyktingläger och skicka tillbaka alla papperslösa. Polisen stormade och stängde butiker, fängslade immigranter med somalisk bakgrund och skjutsade många till den somaliska gränsen.

De frös privatpersoners och företags bankkonton och bannlyste också många pengaöverföringsföretag. Trots att det var många vanliga kenyaners och somaliers kanal att få lön såg regeringen det främst som ett kanal att finansiera terrorister.

Många investerare valde att tömma sina bankkonton och flytta pengarna utomlands. Det blev en ekonomisk förlust för Kenya. Många lämnade Eastleigh eftersom de blev trötta på diskrimineringen.

En man med en rutten tandrad i övre käken står och säljer färggranna tyger på stora rullar vid ett stånd på den livliga gatan. Han blev utvisad till den somaliska gränsen under kampanjen. Han vill inte säga sitt namn, så vi kallar honom Ahmed.

- De kom till Eastleigh och förde bort nästan alla till ett häkte i Kasarani. De tittade på mitt ID, och det hade ingen skillnad att jag har kenyanska papper, de förde oss till gränsen till Somalia, och sa att vi var illegala immigranter.

Men småningom håller den en gång så framgångsrika stadsdelen på att återhämta sig, och kommersen rullar på, säger Ahmed.

eastleigh, nairobi
Vägen kantas av många små försäljningsstånd. eastleigh, nairobi Bild: Yle/Liselott Lindström eastleigh

Spricka mellan muslimer och kristna

Genom en megafon skriker en man ut dagens erbjudande på sandaler. En färggrann hög ligger på marken på ett plastöverdrag.

Under regeringens så kallade fredskampanj lärde sig alla i Eastleigh att stänga butikerna och springa iväg med sina saker så fort polisen närmade sig.

al-Shabaab i Kenya fungerar som ett hemligt nätverk och är infiltrerat i landets muslimska befolkning. Och den är inte obetydlig – kring 11 procent av kenyanerna är muslimer.

Regeringens aktioner på sistone har påverkat synen på dem alla och håller på att göra en spricka i samhället. Det säger en kvinna som inte vågar säga något på band.

Hon har ansiktet täckt av en slöja som visar bara ögonen, precis som många andra i Eastleigh. Nästan alla kvinnor här bär slöja till skillnad från övriga Nairobi.

Som utomstående får man en hel del uppmärksamhet. Hit kommer inga turister.

Buss i Eastleigh
Busstrafiken till och från Eastleigh är livlig. Buss i Eastleigh Bild: Yle/Liselott Lindström eastleigh

Eastleigh allt mer slutet

al-Shabaab utför regelbundet attacker också mot Afrikanska Unionens styrkor som bekämpar dem i Somalia. Till Amisom-styrkorna hör trupper från Kenya, Uganda, Etiopien, Burundi, Djibouti och Sierra Leone.

Under den enorma razzian i Eastleigh i fjol deltog mer än 6000 poliser – det är en större styrka än Kenya har i Somalia.

al-Shabaab drar skickligt nytta av den Kenyanska regeringens förvirrade taktik. De säger att Kenya har erövrat muslimskt land och att de kränker muslimers mänskliga rättigheter.

- De kallade Usalama Watch en säkerhetsoperation. Det är bra att de jagar al-Shabaab, bra att de försöker, men vi känner oss allt utom säkra, säger Ahmed.

Det leder bara till att Eastleigh blir mer slutet, fortsätter han. Vi berättar allt vi vet för dem, det enda vi kräver är att de behandlar oss sakligt, då kan vi hjälpa varandra. Varför kan de inte stå på vår sida? undrar han.

eastleigh köpcenter
Eastleigh Mall. eastleigh köpcenter Bild: Yle/Liselott Lindström eastleigh

al-Shabaab allt starkare i Kenya

Efter attacken mot universitetet i Garissa i år, där fyra beväpnade män dödade 147 studerande, erkände Kenyas president Uhuru Kenyatta för första gången att landets kamp mot terrorism har blivit svårare eftersom det har blivit ett inhemskt problem.

Hans lösning blev att planera att flytta det enorma flyktinglägret Dadaab över gränsen till Somalia, en plan han senare drog tillbaka efter press från utlandet.

Men i det politiska klimat som råder i Kenya just nu är al-Shabaab starkare än någonsin.

En karta över Kenya med Nairobi och Garissa.
En karta över Kenya med Nairobi och Garissa. Bild: Google garissa

Efter Garissa-attacken blev läget i Eastleigh bara värre, säger Shaoban, som står och säljer svarta lackskor bakom en disk i ett litet tegelhus.

- Polisen kommer varje kväll. Men aktivast är de under veckoslutet, för då vet de att du inte kan betala ut dig förrän på måndag, säger Shaoban.

Han har blivit gripen flera gånger.

buss i eastleigh, nairobi
buss i eastleigh, nairobi Bild: Yle/Liselott Lindström eastleigh

- De säger att det inte är jag på bilden. Han tar fram sitt kenyanska körkort och visar mig: - Visst är det jag på bilden? säger han.

Alla jag talar med berättar samma historia. Men alla jag talar med har kenyanskt ID. De som inte har det, som är flyktingar från Somalia, vågar inte bli intervjuade.

Nervositeten är påtaglig i Eastleigh. När jag fotograferar blir många arga.

- Vi behöver inga bilder här! skriker någon.

Somaliska flyktingar får skulden

Den allmänna uppfattningen i Kenya är att al-Shabaab kom till landet med somaliska flyktingar, därför är det lätt att låta dem bära hundhuvudet.

Det finns idag 2,4 miljoner kenyaner med somaliskt ursprung.

En av dem är chauffören Mohammed Ali Farah som sitter och dricker te vid vägkanten i Eastleigh med några andra män iklädd mörka solglasögon.

Hans föräldrar är från Somalia men han är född och uppvuxen i Kenya. Han har flera gånger tvingats muta polisen för att bli släppt från häktet.

- Polisen ger oss en dålig bild av regeringen. Korruptionen genomsyrar allt. Det handlar bara om pengar här, ingen bryr sig om säkerhet.

Mohammed Ali Farah säger att polisen alltid kategoriserar dem de gripit enligt etnicitet. Ser du ens avlägset ut som en somalier hamnar du i kategorin ”al-Shabaab-agent.”

al-Shabaabs påståenden om kränkande av mänskliga rättigheter känns inte särskilt långt borta.

kenyan med somalisk bakgrund i Eastleigh
Mohammed Ali Farah är en av de enda som vågar bli fotograferad i Eastleigh. Han är arg. kenyan med somalisk bakgrund i Eastleigh Bild: Yle/Liselott Lindström al shabaab

Korruptionen ett av de största problemen

Den kenyanska polisen hör till de mest korrupta i världen. Enligt Transparency International går hälften av alla mutor som betalas i Kenya i polisens ficka.

Polisen tar också gärna emot mutor från al-Shabaab– och gränsen mellan Somalia och Kenya läcker som ett såll.

Men polisen gör också annat än kräver mutor.

- De har också plundrat folks hem och våldtagit somaliska kvinnor, säger han. Hans påstående har stöd i en rapport från Human Rights Watch.

TV-kanalen al-Jazeera har till och med intervjuer med militärpersonal som säger att de har utfört utomrättsliga avrättningar av misstänkta al-Shabaab militanta – på order av regeringen.

En bra grogrund för radikalisering finns i nordöstra Kenya, där största delen av befolkningen är etniska somalier. Tre fjärdedelar av befolkningen där lever i absolut fattigdom, jämfört med en tredjedel i huvudstaden Nairobi.

Bidrar till mer radikalisering

Mohammed Ali Farah drar trött i sitt axellånga krulliga hår.

- Allt det här gör bara att folk blir mer radikala, säger han. Vi känner oss maktlösa här i Eastleigh, eftersom korruptionen går från poliskonstapeln som griper dig ända upp till presidenten.

Visst finns det al-Shabaab här, men vi litar överhuvudtaget inte på att polisen klarar av att hitta de verkliga agenterna, säger han.

- Ibland funderar jag till och med på att säga upp mitt kenyanska medborgarskap och söka mig någon annanstans, säger han dystert bakom sina mörka solglasögon.

Om de bara ville lyssna på oss kunde vi kanske gå framåt, fortsätter han. Men nu kommer det säkert att ske fler terrordåd.

Artikeln har rättats kl. 15.53, andelen muslimer i Kenya är 11% av befolkningen.