Hoppa till huvudinnehåll

Släng inte pappmuggen i naturen efter kaffestunden!

Margit Forssell plockar skräp
Margit Forssell plockar skräp i korsningen av Skärgårdsvägen och Nylandsvägen. Margit Forssell plockar skräp Bild: Yle/ Nora Engström roska-rölli

I onsdags uppmärksammade S:t Karins stad aktiva invånare som har jobbat för miljön. Årets hedersomnämnande gavs åt Roska-Rölli, en grupp frivilliga som plockar skräp.

En av de som startat gruppen är S:t Karinsbon Margit Forssell. Hon är glad över hedersomnämnandet.

- Det kändes verkligen bra! Ju mer publicitet vi får så desto bättre.

Margit Forssell
Margit Forssell jobbar frivilligt för en snyggare och renare närmiljö i S.t Karins. Margit Forssell Bild: Yle/ Nora Engström roska rölli

De som är aktiva i gruppen plockar skräp runt om i S:t Karins. Ett problematiskt ställe är korsningen mellan Skärgårdsvägen och Nylandsvägen. Då vi plockar skräp nära korsningen så fylls sopsäcken snabbt av plastburkar och små bitar av styrox. En sopsäck fylls oftast på 45 minuter eller en timme, alltså rätt snabbt.

- Tyvärr är den här korsningen ett ställe där folk slänger skräp. Det är vanligt i stora korsningar med trafikljus där folk stannar med sina bilar. Då är det ofta så att skräp flyger ut ur bilfönstret, säger Forssell.

Muggar av plast och papp och plastlock till dem är den vanligaste typen av skräp som Forssell plockar upp. Även sugrör, tomma saftpaket och aluminiumburkar är en vanlig syn längs vägrenarna.

Roska Rölli
Roska-Rölli klär sig i reflexväst. Roska Rölli Bild: Yle/ Nora Engström roska rölli

- Det tråkiga är att genast då det finns ett skräp så lockar det folk att slänga mer skräp på marken. Det är som om det där ena skräpet skulle behöva sällskap, säger Forssell.

Hon tror ändå på en ljusare och mindre skräpfylld framtid.

- Hedersomnämnandet som vi nu fick sporrar ju oss att fortsätta. Och dagis- och skolbarn får ju i dag lära sig mera om miljöskydd än vad dagens ungdomar har fått. Så jag tror nog på en ljusare framtid!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland