Hoppa till huvudinnehåll

Tre tips mot sömnapné

Pentti Fri har i tiotals år lidit av sömnapné. Den här maskinen hjälper honom att sova. Bild: Cityportal Ab
Pentti Fri har i tiotals år lidit av sömnapné. Den här maskinen hjälper honom att sova. Pentti Fri har i tiotals år lidit av sömnapné. Den här maskinen hjälper honom att sova. Bild: Cityportal Ab Bild: Cityportal Ab sömnapné

Lider du av sömnapné? Då är du inte ensam – det gör nämligen ungefär tio procent av alla som snarkar. Tandläkaren Stefan Federley presenterar tre sätt att vårda sömnapné: snarkningsskena, CPAP-andningsmaskin eller i sista hand operation.

Vad är sömnapné?

Apné innebär att andningen upphör för en kort stund under sömnen. Pausen kan vara allt från ett par sekunder till ett tiotal sekunder. Pausernas frekvens kan också variera kraftigt. Till följd av pauserna lider personen av syrebrist och sömnen blir lidande. I praktiken lider personen av sömnbrist utan att veta om det. I grava fall kan sömnapné vara fatal, t.ex. för personer som lider av kransartärsjukdomar där syrebristen är farlig. Övervikt och med åldern försvagade muskler i munbotten är de vanligaste orsakerna till sömnapné. De försvagade musklerna gör att tungan trycker mot luftstrupen då man ligger och i och med det blir luftvägen trängre.

Tre sätt att vårda sömnapné:

1. Snarkningsskena

Skenan är till stor hjälp vid sömnapné men kan också användas som hjälpmedel vid snarkning, därav namnet. Skenan består av två bettskenor, en i vardera käken, som fogas samman med justerbara gångjärn av metall. Det finns många olika modeller som alla har samma målsättning. Den kanske mest använda versionen är Herbst-apparat. Idén är att styra bettet så att underkäken skjuts framåt. Som följd av detta dras musklerna i munbotten framåt och hjälper därmed till att öppna luftstrupen.

En snarkningsskena
Herbst-apparat hjälper många mot snarkning. En snarkningsskena snarkning
en snarkningsskena
Så här ser snarkingsskenan ut i munnen. en snarkningsskena snarkning

Fördelar med snarkningsskenan:

 • Då man använder snarkningsskenan minskar snarkandet betydligt. Det kanske inte försvinner helt men blir på en ”dräglig” nivå för den man delar sovrum med.
 • Sömnkvaliteten blir bättre och man känner sig piggare då man vaknar.
 • För en del blir skenan så pass viktig att man blir mer elle rmindre beroende av den och har svårt att somna utan den.
 • Åstadkommer inget ljud som stör den som sover brevid (CPAP maskinen för ljud).

Nackdelar med snarkningsskenan:

 • Käklederna blir lite ömma i början av användningen då de vänjer sig vid det nya läget, men det här går om efter en kort tid.
 • Metalldelarna på en Herbst-apparat skavar lätt på kindens slemhinna i början och kan ge upphov till sår men också det här brukar gå om med tiden, efter att slemhinnan vant sig vid den nya situationen. Det lönar sig hur som helst att följa upp situationen.
 • Man sover ofta med öppen mun vilket torkar slemhinnorna. Bra att ha ett glas vatten på nattduksbordet och så kan man använda produkter som är avsedda för torr mun (gel som fuktar slemhinnan, oljor etc).

2. CPAP-apparat

CPAP-apparaten (Continuous Positive Airway Pressure) ger personen syre med övertryck via en slang som placeras vid näsan. På så sätt får personen mer syre i luftvägarna och det minskar på syrebristen i blodet.

Fördelar med CPAP

 • Man får mer syre i blodet och sover bättre

Nackdelar med CPAP

 • Apparaten för ljud som kan störa sömnen, framförallt personen som sover brevid.
 • Avhjälper egentligen inte problemet utan endast symptomen
 • Vissa personer får en klaustrofobisk känsla av att ha en mask framför ansiktet

3. Operation

Tidigare trodde man att det mjuka gomseglet var största orsaken till ljudet vid snarkning. Då tänkte man att det hjälper ifall man med laser opererar bort mjuka gommen (gomspenen och gomseglet). Det här har ändå på senare tid visat sig inte vara en så bra metod. Operationen hjälper till en början mot snarkandet men problemen kommer tillbaka rätt snart (efter cirka sex månader). Det finns också andra typer av operationer men ingen av dem har gett bättre resultat och visat sog vara användbar.

Fördelar med operation:

 • Finns egentligen endast mycket kortvariga fördelar som framkommer av texten ovan.

Nackdelar med operation:

 • En mycket öppen strupe vilket försvårar bl.a. ätande och man får lätt mat i näsan och i luftstrupen. (man kan inte heller stå framåtlutad och äta, ifall man sku göra det).
 • Mycket postoperativ värk i några veckor. Styrkan på värken kan beskrivas med att det kan räcka upp till en timme att äta en filbunke.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

 • HPV och livmoderhalscancer

  Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.

 • Mässling

  Mässling är en potentiellt dödlig infektionssjukdom.

  Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig infektionssjukdom, som förorsakas av ett paramyxovirus. Idag har de flesta finländare skydd mot sjukdomen, tack vare MPR-vaccinet. Om man är ovaccinerad och misstänker att man har blivit smittad ska man kontakta sin hälsovårdscentral. Det samma gäller barn som bara har fått den första vaccinsprutan. Upp till en vecka efter smittotillfället kan man få vaccin eller antikroppar mot sjukdomen.

 • Stelkramp

  Trots modern sjukvård kan bakterien vara dödlig.

  Stelkramp (tetanus) är en infektionssjukdom som förorsakas av toxiner från bakterien Clostridium tetani. Trots modern sjukhusvård kan sjukdomen ha en dödlig utgång. Det bästa skyddet mot stelkramp är ett vaccin som är i kraft.

 • Laboratorieprov

  Förstå vad dina blodprov betyder.

  B-La? S-T4-V? U-BaktVi? Undrar du också vad förkortningarna på laboratorieblanketterna betyder, vad labbpersonalen har tänkt tömma dig på och vad läkaren har misstänkt när han har kruxat för just de proven? Här under hittar du förklaringar till en del av de förkortningar som förekommer på våra labblanketter.

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa