Hoppa till huvudinnehåll

Den ultimata guiden till bortglömda välgörenhetslåtar

Live Aid på JFk Stadium i Philadelphia 1985
Live Aid på JFK Stadium i Philadelphia 1985 Live Aid på JFk Stadium i Philadelphia 1985 Bild: Wikimedia Commons live aid

Ingen riktig välgörenhet utan musik. Ja, så kan det ofta kännas med tanke på antalet välgörenhetslåtar. Litet väl mycket av det goda kanske det ibland kan verka som.

Faktum är ändå att musiken är ett bra sätt att lyfta fram ett hjälpbehov eller att åtminstone göra oss uppmärksamma på människor som lider på grund av hungersnöd, naturkatastrofer eller sjukdom, men också t.ex. på bristen på utbildning i vissa länder.

Band Aid & Live Aid

Kombinationen välgörenhet och musik fick sitt stora uppsving julen 1984 när Band Aid gav ut singeln Do They Know It's Christmas? och vårvintern 1985 när USA For Africa gav ut We Are The World. Samma sommar kom den stora välgörenhetsgalan Live Aid som gick av stapeln i såväl London som Philadelphia.

Men varken Band Aid eller Live Aid var först med att kombinera musik med välgörenhet.

George Harrison
George Harrison George Harrison Bild: Wikimedia Commons george harrison

År 1971 gav George Harrison ut singeln Bangla Desh. Den anses vara den allra första specialgjorda välgörenhetssingeln. Intäkterna gick bl.a. till offren för cyklonen Bhola som året innan hade gått fram hårt i östra Pakistan (blivande Bangladesh).

Cyklonen Bhola är en av 1900-talets värsta naturkatastrofer och det är beräknat att den krävde upp till en halv miljon människoliv.

Konserten för Bangladesh

Samma år – 1971 – anordnade George Harrison världens första stora välgörenhetsgala – The Concert For Bangladesh. Konserten ordnades till förmån för det östpakistanska folket som ville bryta sig loss från Pakistan och bilda den egna staten Bangladesh.

George Harrison, Konserten för Bangladesh
Konserten för Bangladesh George Harrison, Konserten för Bangladesh Bild: Wikimedia Commons konserten för bangladesh

Bland dem som uppträdde på konserten fanns artister som Bob Dylan, Eric Clapton, Ringo Starr, Billy Preston, Leon Russell och Ravi Shankar.

En annan berömd välgörenhetskonsert hölls år 1979 i FN i New York. Det var Music For UNICEF där bl.a. Abba och Bee Gees uppträdde. Visserligen playback, men ändå. Både Abba och Bee Gees donerade även stora delar av försäljningsintäkterna från deras respektive singlar Chiquitita och Too Much Heaven till UNICEF.

Den första välgörenhetsskivan

Men den allra första välgörenhetsskivan torde ha kommit redan år 1956 då den brittiska organisationen The Lord's Taverners gav ut en samlings-78-varvare med sex låtar som hade donerats av några av den tidens populära artister.

The Lord's Taverners är den största välgörenhetsföreningen i Storbritannien vad gäller ungdomskricket och handikappidrott.

Skivan blev en så pass stor succé att de gav ut en samlingsskiva till året därpå.

Live 8 i Hyde Park, London, 2005
Live 8 i Hyde Park, London, 2005 Live 8 i Hyde Park, London, 2005 Bild: Wikimedia Commons live 8

Det har med andra ord getts ut en hel del välgörenhetsmusik genom åren. Redan den stora mängden gör det svårt att greppa det hela och att många fina pärlor riskerar att inte nå den publik de förtjänar. Vilket förstås är väldigt synd.

10 bortglömda välgörenhetslåtar

För att litet rädda det som räddas kan kommer här en lista på 10 välgörenhetslåtar som är värda att lyfta fram – inte minst för deras musikaliska kvaliteter. Eller för att de annars bara är intressanta.

Dags att hjälpa litet bortglömda välgörenhetslåtar!

George Harrison / Bangla Desh


Den allra första specialskrivna välgörenhetslåten Bangla Desh (1971) är fortfarande förvånansvärt bra. George Harrison har precis den rätta bekymrat angelägna tonen i sin röst för att man verkligen vill höra vad han sjunger om.

Singeln blev en topp-10-hit i bl.a. Storbritannien och gjorde folk uppmärksamma på situationen i det blivande Bangladesh. Phil Spector var medproducent vilket förklarar det wall of sound-aktiga – eh – soundet. Bangla Desh är dessutom en halv Beatles-låt, för Ringo Starr är också med.

Hear n' Aid / Stars


Tack vare Live Aid blev 1985 något av välgörenhetslåtarnas förlovade år. Det gavs då ut massvis med välmenande men inte alltid så välproducerade låtar. En av de bästa var ändå Stars med hårdrockskollektivet Hear 'n Aid.

Låten skrevs av Dio-medlemmarna Ronnie James Dio, Jimmy Bain och Vivian Campbell. De samlade ihop den tidens hävaste namn inom heavy metal-musiken och tillsammans lirade de in låten Stars som lyckades samla in en miljon dollar för de svältande i Afrika.

Höjdpunkten i Stars är det långa gitarrsolot med bl.a. Vivian Campbell, Carlos Cavazo (Quiet Riot), Buck Dharma (Blue Öyster Cult), George Lynch (Dokken), Yngwie Malmsteen, Eddie Ojeda (Twisted Sister) och Neal Schon (Journey).

Artists United Against Apartheid / Sun City


Artists United Against Apartheid var ett musikaliskt projekt som Steven Van Zandt (E Street Band) satte samman år 1985 för att protestera mot apartheidregimen i Sydafrika. Sun City är en turistort och spelstad i nordvästra Sydafrika där vissa berömda artister uppträdde trots att FN hade infört en kulturbojkott av Sydafrika. Dessa artister var bl.a. Beach Boys, Linda Ronstadt, Cher, Liza Minnelli, Frank Sinatra, Paul Anka, Status Quo, Rod Stewart, Elton John och Queen.

Med låten Sun City ville Steven Van Zandt säga att han vägrade spela i Sun City så länge apartheid rådde där. Men han var inte ensam. Med i låten är bl.a. Bruce Springsteen, Grandmaster Melle Mel, Bob Dylan, Herbie Hancock, Ringo Starr, Lou Reed, Run DMC, Peter Gabriel, Bobby Womack, Jackson Browne, U2, George Clinton, Keith Richards, Bonnie Raitt, Hall & Oates, Jimmy Cliff, Michael Monroe, Gil-Scott Heron, Pete Townshend, Pat Benatar och Joey Ramone.

Sun City blev en hyvens hit trots att många amerikanska radiostationer vägrade spela den eftersom den även kritiserade president Ronald Reagans politik. Och i Sydafrika totalförbjöds låten. Naturligtvis.

Manic Street Preachers / Theme From M.A.S.H. (Suicide Is Painless)


Både filmen och den efterföljande tv-serien M*A*S*H blev mycket populära och snudd på legendariska. Det var långt tack vare finurligt manus och utmärkta skådespelare. Men även det kännspaka ledmotivet gjorde sitt till för att lyfta M*A*S*H över medeltalet.

År 1992 spelade Manic Street Preachers in en ny version av Suicide Is Painless. Det gjorde de till förmån för den brittiska handikapporganisationen The Spastics Society (numera Scope). Manic Street Preachers lyckades göra en version som både hedrar originalet och samtidigt låter som om de själva hade skrivit den.

Pet Shop Boys / Absolutely Fabulous


"Techno, darling!"

Det här samarbetet med Pet Shop Boys och komediserien Absolutely Fabulous (Helt hysteriskt) är bland de bästa låtarna som kommit från Red Nose Day, d.v.s. brittiska Näsdagen. Tv-seriens huvudpersoner Jennifer Saunders och Joanna Lumley är levande med i videon där de "dansar" runt omkring Pet Shop Boys, men deras röster i låten är repliker tagna från tv-serien.

Oberoende fungerar det hur bra som helst och är ett utmärkt exempel på att det är helt tillåtet att ha litet roligt också även när det handlar om välgörenhet. Men en glad människa donerar ju hellre än en som är butter och arg.

Sidaction (Florent Pagny / Calogero / Pascal Obispo) / Y'a pas un homme qui soit né pour ça


Sidaction är ett omfattande franskt internationellt projekt som samlar in pengar till AIDS-forskningen. Men även för att hjälpa dem som redan smittats av HIV/AIDS. År 2004 gav Sidaction ut denna rörande singel. Den blev en topp-20-hit i Frankrike, men hade förtjänat mer än så. Oerhört stämningsfull med en gripande video. Låten är ett samarbete mellan de populära franska musikerna Florent Pagny, Calogero och Pascal Obispo.

North American Hallowe'en Prevention Initiative (NAHPI) / Do They Know It's Hallowe'en?


Här är något för alla som tycker att de flesta välgörenhetslåtar är överpatetiska och sockersöta. Do They Know It's Hallowe'en? är förstås en hänvisning till Do They Know It's Christmas? med Band Aid. Enligt upphovsmännen föddes Do They Know It's Hallowe'en? ur en frustration över andra välgörenhetslåtar som kan kännas litet missriktade och nedlåtande i sin attityd. Men den skall inte ses – eller höras – som kritik, utan som satir. År 1994 lyckades den samla in en hel del pengar till UNICEF.

Och tro det eller ej, men här medverkar band och arister som Beck, Sum 41, Arcade Fire, Malcolm McLaren, Roky Erickson, Thurston Moore (Sonic Youth) och Russell Mael (Sparks).

Hanson / Great Divide


Brödratrion Hanson må räknas som ett one hit wonder-band med MMMBop, men till deras heder må sägas att de aldrig gett upp, utan fortsätter ännu även om de stora singelframgångarna uteblivit. Vilket är smått att beklaga, för de har ändå gjort flera schyssta låtar efter MMMBop. Så där som Great Divide från år 2006. Den är kanske inte lika sorgfri och catchy som MMMBop, men det mognare soundet sitter riktigt bra här. Och låten växer bara man vågar lyssna på den mer än en gång.

Alla intäkter från online-försäljningen av låten gick till att motverka att barn skulle smittas av HIV/AIDS i Soweto.

Arctic Monkeys / Crying Lightning


År 2009 gav den brittiska popgruppen Arctic Monkeys ut sin nya singel Crying Lightning i välgörenhetsorganisationen Oxfams butiker i Storbritannien. Oxfam var de som gav ut singeln Do They Know It's Christmas? och det här var faktiskt första gången på 25 år som Oxfam gav ut en ny singel. Arctic Monkeys uppmanade även alla singelköpare att ta med sig gamla plattor till Oxfam, så att de kunde sälja dem vidare och på så sätt samla in ännu mer pengar till välgörenhet.

#BoobProject / Boob Spelled Backwards Is Boob


Vem gillar väl inte en god palindrom? Och kan man kombinera det med litet välgörenhet blir det ju bara så mycket bättre. Det engelska ordet "boob" (bröst) är en sådan palindrom och dessutom den bästa dylika när det gäller att samla in pengar till bröstcancerforskning. Men det krävdes att en åttaårig kille först skulle kläcka palindromet.

Det var efter att hans mor hade drabbats av bröstcancer som han började upprepa frasen "Boob spelled backwards is boob". Nu råkade det sig att fadern i hushållet var den kände amerikanske radio-DJ:n Mike "No Name" Nelson och det var således hans hustru som hade fått bröstcancer.

Pengar till bröstcancerforskning

Nelson gillade frasen och bad att sonen skulle skriva texten till en låt som han ville göra för att samla in pengar till bröstcancerforskning. Sedan bad Nelson att de musikartister som gästade hans radiostudio samtidigt skulle bidra till låten med antingen sång eller genom att spela ett instrument.

De som ställde upp var bl.a. Florence + the Machine, Noel Gallagher, Hozier, Steve Earl, Spandau Ballet, Graham Nash, Grateful Dead, Elle King och många fler. Den första oktober i år kom resultatet och det är samtidigt roligt, värmande och rörande. I synnerhet för alla oss som förlorat någon närstående till bröstcancern.