Hoppa till huvudinnehåll

Hon är svenskan som förvaltar Finlands nationalskatt

Anna Teurnell
Anna Teurnell Anna Teurnell Bild: Yle/Parad Media anna teurnell

Armi Ratia, Maija Isola, Annika Rimala och Vuokko Eskolin-Nurmisniemi. Kedjan av starka finska kvinnor, som ända sedan grundandet år 1951 byggt upp varumärket Marimekko, har utökats med en svensk.

47-åriga Anna Teurnell, med bakgrund i H&M, har lett bolaget i ett och ett halvt år nu.

– Det är en stor ära att få jobba i ett företag där många av mina idoler har jobbat, säger Anna Teurnell.

Barndomens tyger och mönster

Hon blev bekant med Marimekko redan som liten. I barndomen tyckte hennes mamma om att inreda med tyger därifrån, och hon gick ofta klädd i de kännspaka blommiga klänningarna. Anna Teurnell började själv tidigt att samla på Marimekko-klänningar och också hennes eget hem sprakar av färgglada tyger från bolaget.

I sitt yrkesliv har Anna Teurnell fram till i fjol varit verksam främst på svenska H&M, där hon haft en mängd internationella uppdrag som chefsdesigner. Det var också hon som stod bakom bolagets kollektion Tribute to Marimekko år 2008 – en klädkollektion som inspirerats av färger och mönster från det finländska märket. Mot den bakgrunden kändes det inte främmande att löpa linan ut och bli konstnärlig chef, när hon blev headhuntad för uppdraget. Anna Teurnell säger att hon för vidare en tradition av "starka kvinnor och stora kreatörer".

Får man förändra en nationell symbol?

– Jag vill inte förändra Marimekko så mycket att det blir något helt annat, eftersom jag känner att det finns något i det här företaget som är helt fantastiskt. Det handlar om det konstnärliga uttrycket och kvaliteten bakom, som Marimekko varit troget ända från början. För mig gäller det att uppdatera, jobba med material och presentation så att det skall kännas mer angeläget – inte att ändra produkterna till oigenkännelighet.

Att en svenska trippar in och tar över något som många finländare ser som det ultimat finska, är inget Anna Teurnell fått kritik för. Tvärtom tycker hon att bemötandet i Helsingfors varit varmt och gott. Något lillebrorskomplex har inte tärt på relationerna.

– Inte alls faktiskt. Jag jobbar i ett team av väldigt duktiga konstnärer, kreatörer och designers, där alla skall få ta plats och ha möjlighet att genomföra sina idéer. Då blir produkten bättre men det känns också bättre för mig privat.

Bytte Paris mot Helsingfors

I sitt förra jobb bodde Anna Teurnell långa tider i världens modehuvudstad Paris. Man kan tycka att Helsingfors är smått och grått i jämförelse, men Anna Teurnell trivs.

– Jag fick upp smaken för att bo i andra länder och möta nya kulturer och nya människor. Jag tycker det är uppiggande och berikande att byta miljö, och göra sina vardagliga sysslor i den nya kulturen.

Anna Teurnell har också börjat uppskatta maten i Finland.

– Det vore gott med en pirog, skrattar hon.

Mera siden och läder

Det allra bästa med Finland är ändå vår tradition av formgivning och kvalitet, tycker Anna Teurnell. Hon betonar Marimekkos själ och hjärta kommer att bestå, de förändringar hon inför kommer bara att göra uttrycket lite bättre Till exempel vill hon utöka de klassiska styva bomullstygerna med andra material, som läder och siden.

– Jag hoppas på att hitta nya och överraskande aspekter också på gamla tyger och mönster. Det blir den här tidens och det här teamets bidrag till historien om Marimekko.

Familjen kvar i Stockholm

När Anna Teurnell flyttade till Helsingfors blev familjen kvar i Stockholm – en man och tre nästan vuxna söner kunde inte flytta sina jobb och studier över viken.

– Men när vi träffas är det alltid väldigt inspirerande.

På fritiden står umgänge med sönerna högt på Anna Teurnells lista. Teater, balett och musik är andra saker hon gärna ägnar sig åt, när hon inte strosar runt på loppmarknader och second hand-butiker på jakt efter någon gammal klassiker till sin samling vintageklänningar.

Efter Nio om förändring, måndagen den 9 november i Yle Fem samt på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem