Hoppa till huvudinnehåll

Ole Norrback får förtjänstmedalj i silver

Ole Norrback
Ole Norrback Bild: YLE/Sofi Nordmyr ole norrback

I dag firas svenska dagen. Folktinget och Svenska kulturfonden firar med att dela ut pris och medaljer.

Minister Ole Norrback belönas med Folktingets förtjänstmedalj i silver. Han har varit ordförande för Svenska folkpartiet samt innehaft olika ambassadörs- och ministerposter. I motiveringen till priset lyfts hans arbete för svenskans ställning fram.

Att trygga den svenskspråkiga befolkningens rättigheter har varit hans centrala ledmotiv och han har ständigt fört fram det tvåspråkiga Finland, skriver Folktinget.

Sportjournalist och regissör bland Folktingets förtjänstmedaljörer

Regissören och författaren Jussi Helminen har bidragit stort till teaterlivet i Finland. År 1991 skapade han teaterversionen av Stormskärs Maja, som baserar sig på Anni Blomqvists böcker om livet i en svenskspråkig skärgårdsmiljö. Helminens pjäs har sedan dess spelats på olika teatrar i Finland. På så sätt har Blomqvists litteratur förts ut till finländare utanför den finlandssvenska kretsen.

Lilian Ivars har i nästan 30 år arbetat med integration av invandrare i Närpes och Kust-Österbotten. Bland annat har hon varit med och utvecklat av den så kallade Närpesmodellen som involverat företagare i integrationsprocessen. Modellen har lett till att invandrare snabbt har kommit ut i arbetslivet och fått möjlighet till en lyckad integration på svenska.

Journalisten Kaj Kunnas är känd hos både den finskspråkiga och den svenskspråkiga publiken. Folktinget berömmer hans verbala uttryckssätt och språkliga färdigheter. Prismotiveringen lyfter också fram Kunnas entusiasm och hans status som ambassadör för det svenska språket i helt finska sammanhang.

Elisabeth Nauclér har som kanslichef vid Ålands landskapsregering och som riksdagsledamot länge arbetat för det svenska språkets ställning, både på Åland och på fastlandet. Hon har också arbetat för rätten att använda svenska hos myndigheter, t.ex. vid säkerhetskontrollen på Helsingfors-Vanda flygplats.

Björn Teir har verkat som ombudsman för utbildningsfrågor och sedan som ordförande för Svenska kulturfonden. Under sin tid som ordförande visade Teir ett starkt engagemang för de finlandssvenska strukturerna och för frågor inom kultur och utbildning, skriver Folktinget. I dag är Teir fastighetschef på varuhuset Stockmann.

Hela listan på medaljörer hittas på Folktingets webbsida.

Kulturfonden belönar musiklärare och koreograf

Dagen till ära belönar Svenska kulturfonden kulturpersonligheter runtom i Svenskfinland.

I Nyland uppmärksammas bland andra Annette Ström, som engagerat sig inom Raseborgs föreningsliv med särskilt intresse för barn och unga. Hon har bland annat jobbat med ungdomsmusikaler och bokevenemang. Också musikläraren Rolf Danielsson får pris.

I Åboland och Åland premieras bland andra Houtskärs kulturgille, som med frivilligarbete byggt upp Houtskärs skärgårdsmuseum.

I Österbotten hittas Ida Holmlund bland pristagarna. Hon var koreograf för musikalen Natten är ännu ung i Jakobstad och är numera registrerad som en av Cirque du Soleils artister.

Listan på alla pristagare hittas här.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes