Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen föll senast för över 30 år sedan

Statsminister Kalevi Sorsa informerar journalister år 1982 då det kommunistiska partiet Demokratiska Förbundet för Finlands Folk röstade emot försvarsbudgeten, vilket skapade en regeringskris som har liknande drag som den pågående regeringskrisen.
Statsminister Kalevi Sorsa informerar journalister år 1982 då det kommunistiska Demokratiska Förbundet för Finlands Folk röstade emot försvarsbudgeten, vilket skapade en regeringskris som har liknande drag som den pågående regeringskrisen. Statsminister Kalevi Sorsa informerar journalister år 1982 då det kommunistiska partiet Demokratiska Förbundet för Finlands Folk röstade emot försvarsbudgeten, vilket skapade en regeringskris som har liknande drag som den pågående regeringskrisen. Bild: Kalle Kultala regeringar

Under de senaste årtiondena har det varit mycket sällsynt att hela regeringen har upplösts. Däremot har det varit vanligare att statsministern avgått.

Under Finlands historia har regeringarna varit tämligen kortvariga och det självständiga Finland har haft 74 olika regeringar. Under 1950-talet hade Finland 14 olika regeringar, och under 1970-talet 11 olika regeringar.

Martti Miettunens regering håller presskonferens år 1975 i Smolna.
Martti Miettunens regering håller presskonferens år 1975 i Smolna. Martti Miettunens regering håller presskonferens år 1975 i Smolna. Bild: Kalle Kultala miettunen

Från och med 1980-talet efter Urho Kekkonens presidentperiod har det däremot blivit en kutym att regeringen sitter hela valperioden. Statsministrar har avgått och enskilda partier har lämnat regeringen, men en helt ny regeringsbas har man inte behövt förhandla fram under en pågående valperiod.

Den regeringskris som bäst påminner om den pågående situationen inföll 1982 då det kommunistiska Demokratiska Förbundet för Finlands Folk, DFFF, röstade emot den egna regeringen i en tvist om försvarsbudgeten. Den dåvarande regeringen hade redan tidigare haft det svårt i tvister om devalveringen.

Under 1970-talet hade president Urho Kekkonen en stark roll då regeringar bildades och då de föll. Den senaste regeringen som föll under pågående valperiod var Martti Miettunens minoritetsregering som upplöstes 1977.

Läs mera:

Nyval till riksdagen 1972

Karjalainens regering efter riksdagsvalet 1970 avgick hösten 1971. President Kekkonen upplöste riksdagen och nyval hölls 1972.


Hallitus kaatui viimeksi kesken vaalikauden yli 30 vuotta sitten

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes