Hoppa till huvudinnehåll

Saknaden är så stor att Roya inte vågar tänka på den

Roya Chatran från Iran jobbar på Hemmet i Åbo
Roya Chatran från Iran jobbar på Hemmet i Åbo Roya Chatran från Iran jobbar på Hemmet i Åbo Bild: Yle/Nilla Hansson roya chatran från iran jobbar på hemmet i åbo

Roya Chatran lämnade Iran år 1998. Trots att hon trivs i Finland är saknaden så stor att hon inte vågar tänka på den.

I mars år 2000 kom Roya Chatran till Finland. Hon flydde från Iran med sin familj för 15 år sedan. Hon kom till Vasa där hon lärde sig svenska.
Först jobbade hon på pizzeria, sedan övertog hon den. Att vara egenföretagare blev ändå för jobbigt för Roya som då var ensamstående mamma till ett litet barn.
Så hon lämnade pizzerian och utbildade sig till närvårdare.

Ville pröva arbetslivet i Åbo

Roya flyttade ”ner” till Åbo för sin praktik. Hon märkte snart att det inte fanns något svenskspråkigt sjukhus att jobba på. Och hon trivdes inte med sjukhusjobbet där patienterna kom och for i snabb takt.

Hemmet blev ett hem för Roya

Efter sjukhuset började Roya jobba som inhoppare på äldreboendet Hemmet i Åbo. Hon skulle bara göra inhopp men det blev 100%igt jobbande och sedan 2008 har hon varit anställd på Hemmet.

Det nya hemlandet

Att flytta till Finland har varit både svårt och lätt.

- Jag har inte tappat bort mig.

Roya känner det som att hon har gjort det mesta rätt. Det är ingenting speciellt hon ångrar idag. Ingenting traumatiskt har heller hänt henne, säger hon.

Visste ingenting om Finland

Roya Chatran var 22 när hon flyttade från Iran till Turkiet där hon först väntade innan hon fick veta till vilket land hon skulle få komma.
Hon visste att Finland fanns men hade ingen aning om vad det var för ett land. När hon fick veta att det var där de skulle få bo gick hon genast till biblioteket för att läsa om landet. Hon läste att det var vinter och natt i sex månader och dagsljust i sex månader.

- Jag var lite skraj och visste inte vart jag kommer. Men vi kom hit i mars och då var det både dagar och nätter så det var helt okej.

Bahá'í

Royas familj flydde från Iran för att de inte är muslimer utan bahá'íer.

- Om man inte är muslim där kan man inte studera, eller jobba. Du kan inte göra nånting.

Roya gillar inte att religionen och kulturen i Iran är så uppblandade i varandra.

Språk

Roya ångrar inte att hon lärde sig svenska genast när hon kom till Finland. Men lite ledsen är hon över att hon inte lärde sig också finska. Nu gör hon allt för att lära sig genom att läsa böcker på finska och se på finsk tv. Hon har också gått på kurs i finska. Hon försöker få sina arbetskamrater att tala finska med henne ibland. Hon funderar över om hon alls hade lärt sig svenska om hon först hade lärt sig finska. Och kommer sedan till att det nog vara bra att hon lärde sig svenska först.

Behovet av finska har speciellt uppstått nu när hon studerar till personlig tränare. Tillsvidare har hon bara kunder som talar persiska, turkiska eller svenska och om hon lärde sig skulle hon också få finska kunder.

Språkkunnig son

När Roya kom till Finland med sin exman och son var sonen tre år. Idag är han nitton. Ett och ett halvt år efter att familjen kom till Vasa skildes föräldrarna och Roya blev ensam med sin son.
Royas son har talat flytande finska sedan han gick i fyran-femman. Så bra att hans lärare frågade om de talade finska hemma. Han hade lärt sig på gården och andra ställen där han behövde tala finska.

Roya känner människor som har invandrat till Finland som klagar på att det är så svårt att hitta jobb. Själv har hon aldrig haft svårt att hitta jobb. Hon funderar på om det beror på att hon talar svenska.

Utbildning viktig i äldreomsorgen

Förut tyckte Roya att det var bättre att man sköter om sina gamla hemma som man oftast gör i Iran. Men nu är hon inte så säker. Sedan hon har studerat och lärt sig mer om äldreomsorg funderar hon över om vem som helst verkligen vet hur man ska sköta en äldre som exempelvis blir minnessjuk.

- Före jag hade studerat till närvårdare tänkte jag att man blir ”råddig” bara med åldern. Nu vet jag att det finns bakomliggande orsaker.

Bara för att man är anhörig till en äldre person är det inte sagt att man vet hur man bäst sköter om hen. Nu tänker Roya att det är bättre att någon som kan och vet tar hand om den äldre.

Inte varit i Iran sedan flytten

Roya Chatran har inte varit i sitt forna hemland Iran sedan hon flyttade därifrån 1998. Men hon säger alltid åt sin son att han ska plocka något gott från bägge kulturerna.

- Du kan inte säga att jag kommer därifrån och jag måste ha den kulturen eller jag bor här och måste ha den kulturen.

Han talar fem språk, däribland persiska och turkiska. Hon är uppenbart stolt över att hennes son har lärt sig så många språk. De reser varje år tillsammans till Turkiet.

Royas pappa dog för femton år sedan, men mamman, två systrar och två bröder bor i Vasa och Åbo. Med övrig släkt håller hon kontakt per telefon och Facebook.

När jag frågar Roya om vad hon saknar mest från Iran säger hon att hon saknaden är så stor att hon inte vågar tänka på vad hon saknar.

Läs också:

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland