Hoppa till huvudinnehåll

"Splittringen inom regeringen inte förvånande"

Gösta Willman, stadsdirektör i Nykarleby
Gösta Willman, stadsdirektör i Nykarleby Bild: YLE/Johanna Överfors Nykarleby,gösta willman

Förhandlingarna om vårdreformen pågick under natten men avbröts vid halvtre tiden i natt. Partiernas riksdagsgrupper möts under morgonen för att ta ställning till läget.

Statsminister Sipilä har gett ultimatum åt Samlingspartiet att man måste komma överens idag, i annat fall marscherar han till presidenten och regeringskrisen är ett faktum.

- Vi har alltid vetat att landskapen och de självstyrande områdena är en stor fråga för Centern. Så jag är förvånad men ändå inte att Sipilä tar den här frågan så här långt, säger Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktigeordförande Gösta Willman (SFP)

Willman tror nog att både SFP och KD kan svälja villkoren kring vårdreformen ifall en regeringsmedverkan blir aktuell, en annan fråga är relationen till Sannfinländarna.

Wideroos inte heller förvånad

Veteranpolitkern Ulla-Maj Wideroos (SFP) är inte heller förvånad att Juha Sipliä gör det hela till en regeringsfråga. Men hon tror inte att det handlar om vårdområdena.

- Om man lyssnar på statsministern mellan raderna så har regeringen större problem, säger Wideroos.

Soini vill inte ha SFP

Sett till antalet ledamöter och den politik som förs menar Ulla-Maj Wideroos att SFP och kd nog kunde ersätta Samlingsparitet om de lämnade regeringen.

Problemet, menar hon, skulle vara att Timo Soini har väldigt svårt för SFP, men hon tror samtidigt att det finns annat som väger tyngre för honom.

- Det är så pass intressant för honom att få fortsätta som utrikesminister, säger Wideroos.

Ett hack i regeringen

Även om regeringen skulle komma till ett beslut i vårdreformsfrågan och hålla ihop så säger Ulla-Maj Wideroos att en kris som den här förstås sätter spår. Hon påminner att regeringen består av människor som nu har gått varandra på nerverna och prövat varandra.

- Jag känner de här människorna, och de är duktiga förhandlare. De har mycket tålamod, men någonstans tar det slut, säger Wideroos.

Hon säger att det kanske inte kommer att märkas utåt, det hack som det här lämnar, men det kommer att finnas där.

- Internt i regeringen kommer det att brista i förtroendet, och det får man arbeta hårt för att återskapa, säger Wideroos.