Hoppa till huvudinnehåll

Stanna, titta, vinka – hjälp lastbilschauffören se dig!

Parkerad lastbil.
Huvudklassförälder Andreas Slama är en rutinerad man gällande trafikjippot vid Sirkkala skola i Åbo. Parkerad lastbil. Bild: YLE/ Tiina Grönroos lastbilshytt

På fredag var det igen dags för trafikjippo vid Sirkkala skola i Åbo. Den här gången hade föräldrarna fått förstärkning av en lastbil.

Tidigt på morgonen patrullerade en grupp föräldrar till barn i Sirkkala skola utanför skolkvarteret med skyltar för att påminna bilisterna om att sakta in.

- Det här är vårt årliga trafikjippo och syftet är att uppmärksamma bilister om att det finns en skola här i kvarteret, säger föräldern Andreas Slama.

trafikjippo sirkkala,
Huvudklassförälder Andreas Slama är en rutinerad man gällande trafikjippot vid Sirkkala skola i Åbo. trafikjippo sirkkala, Bild: Yle / Peter Karlberg trafikjippo sirkkala

Det här trafikjippot är ett återkommande evenemang varje höst, har man fått något till stånd?

- Ja, vi har fått lite förbättringar och nu finns här upphöjda övergångsställen. Det vi ännu skulle vilja se är blinkande ljus vi övergångsställena och en tydligare skyltning om att här finns en skola, men vi skyndar långsamt.

- Fortfarande kör folk ganska hårt så jippot behövs för att folk ska veta att här finns en skola, säger Slama.

Hur kör då ni föräldrar? Ni borde ju veta att här finns en skola.

- De flesta kör försiktigt, men det är klart att det kan bli lite bråttom i morgonrusningen. Då gäller det att ha is i magen och tänka på att det inte bara är det egna barnet som ska komma till skolan i tid, utan att också alla andra ska ha en trygg skolväg.

Stanna Titta Vinka-kampanjen

Trafikjippo vid Sirkkala skola
Fredrik Blomqvist och Patrik Rehn lär eleverna hur man beter sig i trafiken om man möter en lastbil. Trafikjippo vid Sirkkala skola Bild: Yle/Johanna Ventus fredrik blomqvist

Nytt för i år är att det står en lastbil på skolgården. I den sitter Fredrik Blomqvist som är vd för transportfirman Powder-Trans. Han är där för att lära eleverna om hur man ska röra sig i trafiken när man möter en lastbil.

- Då man kör lastbil längs en landsväg är sikten bra men då man kör i tätorter kan döda vinklar bli ett problem. Rakt framför och till höger om lastbilen är sikten dålig. Speglar hjälper, men rör sig en fotgängare eller cyklist snabbt kan det vara svårt att hinna reagera, säger Blomqvist.

I Sverige och Danmark har man goda erfarenheter av Stanna Titta Vinka-kampanjen och de lärdomarna hoppas nu Fredrik Blomqvist och Patrik Rehn från Volvo föra vidare till eleverna i Sirkkala.

Kampanjen går ut på att lära barnen att då de kommer till ett övergångsställe där det står en lastbil ska de stanna och ta ögonkontakt med föraren och vinka. Då kan föraren vinka tillbaka och bekräfta att hon eller han verkligen sett barnen som tryggt kan gå över vägen.

Här kan du läsa mer om kampanjen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland