Hoppa till huvudinnehåll

Stödet från finländare livsviktigt

Halimo Ahmed från Somalia vårdar finlandssvenska pensionärer
Halimo Ahmed från Somalia vårdar finlandssvenska pensionärer Halimo Ahmed från Somalia vårdar finlandssvenska pensionärer Bild: Yle/Nilla Hansson halimo ahmed från somalia vårdar finlandssvenska pensionärer

Om ni bara kan stöda en flykting ska ni göra det. Hjälp behövs med språk och skola och kultur. Var inte rädda för utlänningar.

Det säger Halimo Ahmed som jobbar som vårdare på Hemmet i Åbo. Allra först gjorde hon praktik, sedan blev hon inhoppare och sköter nu ett vikariat.

Ensam trettonåring till Finland

Hon kommer från Somalia och flyttade till Finland 2003. Hon har alltså bott i Finland i tolv år.

Familjen ville flytta på grund av oroligheterna i landet. Men Halimo skickades iväg ensam när hon var 13 år. Då togs hon till Finland med hjälp av en människosmugglare. Han lämnade henne på järnvägsstationen i Helsingfors och sa att han skulle komma tillbaka, men kom aldrig.

- Sen fick jag stå där tre timmar och jag försökte tala med folk, men jag kunde ju inget annat språk än somaliska och fick inte kontakt med människor.

Till slut kom en pojke som var från Somalia och bodde i Finland. Han hjälpte Halimo att ta sig till polisen. Därifrån blev hon skickad till barnhemmet vid flyktingförläggningen i Oravais.

Oravais för Halimo

Därför talar Halimo idag svenska och det tycker hon är bra. Men hon trodde att man skulle tala bara ett språk i Finland och blev förvånad när hon hörde att så inte var fallet.

- När jag hade lärt mig svenska, så minns jag att första gången jag reste till Helsingfors och hörde finska, så tänkte jag att Herregud vad är det här för språk?

Efter det förstod Halimo att man talar två språk i Finland. Hon säger sig ändå vara jättenöjd över att ha lärt sig svenska och idag kan hon också finska.

- Jag blir inte såld på finska, heller!

Väntade nästan tre år på familjen

Halimo Ahmed gick i skola på svenska i Oravais och ansökte om att få stanna i Finland. Och efter två år fick hennes familj också komma hit. Enligt Halimo var det då lättare för ensamkommande barn under 18 år att få sina familjer till sig.

Halimo fick ändå vänta nästan tre år innan familjen kunde flytta till Finland. Och det var ingen lätt tid för henne.

- Den var hemsk faktiskt. Det är ju annorlunda kultur, språk och regler och allt möjligt som man ska lära sig när man kommer hit till
Finland.

Familjen talar finska, Halimo svenska...

Halimo säger att hon har haft lyckan att bli väl omhändertagen vid flyktingförläggningen i Oravais. Det är egentligen svårt att förstå att Halimo har lärt sig språket och så mycket annat på så kort tid!

Det som ändå känns konstigt för Halimo är att hennes familj har lärt sig finska istället för svenska. När de kom till Finland fick föräldrarna som myndiga personer välja vilket språk de skulle lära sig och valde då finska. Det här trots att familjen idag bor i Oravais.

Giftermål och Åbo

Efter skolan utbildade sig Halimo till närvårdare. Att hon flyttade till Åbo beror på att hon träffade sin blivande man som bor i staden. Också han är från Somalia. Idag har hon två döttrar. Halimo är idag 25 år.

Det sista studieåret studerade hon i Pargas och sökte sedan jobb på något äldreboende i Åbo. Hon praktiserade på ett flertal ställen och fick slutligen jobb på Hemmet.

Svårt med tysta finländare

När jag frågar Halimo om vad som har varit tuffast för henne i anpassningen till Finland säger hon snabbt:

- Språket och kulturen här! Nå…människor som bor här. Att dom är helt tysta! Man lär sig också att det är deras sätt. Det är inte öppet.

Läraren som är mycket viktig

Halimo har idag många vänner som också är från Somalia. Hon har också vänner som är ursprungliga finländare. Hennes längsta kontakt är den till den numera pensionerade läraren Anna-Maria. Om henne talar Halimo med värme.

- Hon har hela tiden hjälpt mig med språket. Hon har ställt upp med att jag får ringa när som helst och fråga om jag undrar över nånting. Henne har jag haft kontakt med sen 2006.

Livsviktigt stöd

Halimo intygar att det är jätteviktigt med kontakter som stöder en flykting. Man kan inte alla regler utantill när det gäller skolan och allt annat. Då är det viktigt med någon som är från Finland och förklarar saker för en.

- Jag är nog tacksam för den människan som har funnits alltid, hela tiden, när jag behövde.

Just nu funderar många människor i Finland på att bli stödpersoner eller vänfamiljer för flyktingar. Det är någonting som Halimo verkligen tycker är bra.

- Om ni kan bara så ska ni stöda. Ni ska inte vara rädda för utlänningar. Det behövs hjälp med skolan och allt möjligt. Speciellt för mig har det varit så där att ingen i familjen har kunnat svenska. Det är bara jag. Inte kan min man, inte mina föräldrar och inte mina kompisar heller.

Trivs med pensionärerna

Halimo Ahmed trivs mycket bra på Hemmet. Både med pensionärerna och personalen.

- Jag är ju här för pensionärernas skull. Så att om dom trivs så trivs jag också.

Men i Halimos somaliska kultur existerar inga särskilda hem för äldre. Man tar själv hand om sina föräldrar, vad som än händer.

- Jag tycker det är bättre, säger Halimo med ett litet skratt.

- Mamma och pappa blir ensamma och sen hinner man kanske inte hälsa på hela tiden när dom behöver.

För Halimo är det en självklarhet att hon tar hand om sina föräldrar när de blir gamla.

- Jag ska nog ta hand om dom, om jag lever.

På jobbet på Hemmet går det bra för Halimo i umgänget med de finlandssvenska pensionärerna.

- Det kan hända att vissa frågar att varför är du mörk och varför har du duk och sånt. Det är vanliga frågor.


Läs också:

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland