Hoppa till huvudinnehåll

Västnylänningar premieras på svenska dagen

Elever från Svartå skola lyssnar på Kerstin Ilander
Kerstin Ilander får Svenska Finlands folktings förtjänstmedalj bland annat för sitt arbete som guide på Svartå slott. Här guidar hon en skolklass. Elever från Svartå skola lyssnar på Kerstin Ilander Bild: Yle/Minna Almark svartå skola

Det är både Svenska Finlands folkting och Svenska kulturfonden som belönar insatser i samband med svenska dagen. Tre västnylänningar finns med på listan över dem som blir ihågkomna i år.

Annette Ström, verksamhetsledare för Västnyländska kultursamfundet och Luckan Raseborg, får ett av Svenska kulturfondens svenska dagen-priser på 3 000 euro.

Annette Ström, Johan Taube och Leif Wikström
Annette Ström får ett av Svenska kulturfondens pris. Annette Ström, Johan Taube och Leif Wikström Bild: Yle/Minna Almark leif wikström

Priset delas ut på Folktingets svenska dagen-fest i Kotka.

I prismotiveringen sägs att Ström har engagerat sig aktivt inom föreningslivet i Raseborg med särskilt intresse för barn och unga.

Kulturfonden vill speciellt lyfta fram ungdomsmusikaler, hembygdsföreningarnas kulturevenemang, Kulturstigen i Raseborg samt Barnens och de ungas bokkalas bland Ströms insatser.

Folktingets medalj till två västnylänningar

Svenska Finlands folktings förtjänstmedalj delas också ut på svenska dagen.

Den ges till dem som har gjort en betydande personlig insats i arbetet för den svenskspråkiga befolkningen och den svenska kulturen i Finland.

I år får två Raseborgare ta emot medaljen.

Svartåbon Kerstin Ilander får utmärkelsen för sitt jobb som guide på Svartå slott. I motiveringen sägs att hon har gjort såväl slottets som bygdens historia levande på ett intressant och inspirerande sätt.

Ilander är också engagerad i lokalpolitiken och har medvetet arbetat för svenska frågor inom kultur och utbildning.

Karisbon Kaj Kunnas har i över 20 år jobbat som journalist på Svenska Yle och är ett välkänt ansikte både för den svenska och för den finska publiken.

Kaj Kunnas på Idrottsgalan 2014.
Kaj Kunnas entusiasm och positiva utstrålning smittar av sig på publiken, heter det i Svenska Finlands folktings motiveringar till varför just Kunnas är en av dem som får ta emot en förtjänstmedalj. Kaj Kunnas på Idrottsgalan 2014. Bild: Yle/Antti Koivukangas urheilugaala

Han får medaljen för att han med sitt verbala uttryckssätt och sina språkliga färdigheter rör sig obehindrat över språkgränserna.

I motiveringarna sägs också att Kunnas är en utmärkt ambassadör för det svenska språket i helt finska sammanhang.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland