Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartister: Bra att regeringen fortsätter

För Samlingspartiet är överenskommelsen om vårdreformen en tudelad fråga. Partiet går med på en modell med 18 självstyrande områden och 15 social- och hälsovårdsområden.

Samtidigt fortsätter den nuvarande regeringen regera. Samlingspartisterna tycker att den är den bästa möjliga i nuvarande omständigheter.

- Det är bättre att vi har den här regeringen än någon annan. Jag tror att det är den här regeringen som bäst kan ta i tu med de stora ekonomiska frågorna vi har framför oss, sa riksdagsledamoten Ben Zyskowicz på lördag morgon på väg till riksdagen.

Inte värt att fälla regeringen på detta

Förhandlingarna om vårdreformen mellan Centern och Samlingspartiet hade gått heta i kulisserna redan i flera veckor och för de insatta kom den akuta regeringskrisen inte som en överraskning.

Ben Zyskowicz var tidigare i veckan kritisk till Centerledningens sätt att göra frågan om vårdreformen till en regeringsfråga.

Han upprepade sin ståndpunkt på lördagen.

- Frågan om antalet vårdområden var inte en fråga som det lönade sig att fälla regeringen på.

Större roll för privata aktörer

Samlingspartiet kompenseras för den av Centern genomdrivna områdesstrukturen genom att de privata tjänsterna får en större roll i framtidens social- och hälsovård.

Enligt regeringens överenskommelse ska patienten eller klienten få valfrihet att välja mellan offentliga, privata och tredje sektorns tjänster.

Ett stort steg framåt ur Samlingspartiets synvinkel sett.

- Jag är nöjd med att valfriheten finns med. Det är mycket viktigt. Samtidigt hade det varit bra med fem starka vårdområden, sa Marja Manninen-Ollberg, partifullmäktigemedlem från Sibbo.

Andan i regeringen inte bra

Andan i regeringen beskrivs inte som bra just nu. Förhandlingarna fick det att hetta till ordentligt, främst mellan Centern och Samlingspartiet, men också mellan Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Ben Zyskowicz uppger sig tro på en bättre anda i fortsättningen, nu då det finns en överenskommelse om vårdreformen.

-Det här har lämnat sina spår, men jag tror på statsminister Juha Sipiläs (C) och de andra centrala ministrarnas förmåga att stärka förtroendet inom regeringen.