På nätet har det diskuterats en hel del om att IB är allt för krävande. Men vad är egentligen IB, och är det verkligen så svårt som det påstås?
International Baccalaureate Diploma program eller kortare sagt IB är ett utbildningsprogram för andra stadiet som finns på över 2 000 skolor i mer än 125 länder. Det är en universitetsförberedande utbildning där man läser alla ämnen, utom modersmål, på engelska.
IB-utbildningen är tvåårig men i Finland omfattar IB i praktiken tre år. Det första året är ett förberedande år där all utbildning är på engelska, men man har kurser från nationella gymnasiet.
Under de två egentliga IB-åren väljer eleverna sex kurser enligt IB:s internationella läroplan: tre 150 timmars kurser och tre 240 timmars kurser. En av kurserna är alltid elevens modersmål.
IB innehåller även tre obligatoriska aktiviteter som inte nationella gymnasiet erbjuder. CAS (creativity, action service) vars syfte är att ge en "motvikt" till den akademiska sidan av utbildningen. Theory of knowledge, som är ett filosofiskt ämne. Extended essay är en uppsats på max 4 000 ord om ett ämne eleven själv är intresserad av.
Kräver IB för mycket av sina studerande?
För många är gymnasiet ett klart val, men vad är det som intresserar i IB? En del väljer IB för att man kan studera naturvetenskap mer ingående, andra för att det är en väldigt internationell utbildning och för att man har bra möjligheter att studera språk.
På nätet har det diskuterats mycket om att det finns stora skillnader mellan IB och nationella gymnasiet. Speciellt påstås det att IB är väldigt mera krävande än nationella systemet. Men är det verkligen så?
Vi intervjuade Casper Liavåg, som går andra året på IB, för att få reda på vilka erfarenheter han har av programmet. Själv tycker han inte att IB är så krävande som vissa säger, men att det nog finns mera krävande sidor av IB, till exempel krävande uppsatser och CAS. Men eftersom naturvetenskap är något som intresserar honom, så var IB ett klart val, likaså var det att välja de ämnen som han ville fördjupa sig i.
Vera Sundström och Stella Kankaanpää, Vasa övningsskolas gymnasium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.