Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomspolitiker vill ha Ekenäs Pride

Fredrika Åkerö och Sara Vanin sitter ute vid ett bord och talar
Fredrika Åkerö (t.v.) och Sara Vanin hoppas på en festival redan nästa sommar Fredrika Åkerö och Sara Vanin sitter ute vid ett bord och talar Bild: yle/Nicole Hjelt sara vanin

Det kan bli en pridefestival i Ekenäs redan nästa sommar. Inom Raseborgs ungdomsfullmäktige har man diskuterat möjligheten ända sedan i våras.

Ungdomsfullmäktiges vice ordförande Sara Vanin och ungdomssekreterare Fredrika Åkerö tycker att det är hög tid för en pridefestival.

Ungdomsfullmäktige inledde planeringsarbetet i våras men tiden blev för knapp.

- Vi var indelade i två arbetsgrupper och de flesta tyckte att det var en bra idé med en pridefestival i Ekenäs, berättar Vanin.

Regnbågsflaggor på Stafettkarnevalen inspirerade

Tanken föddes i samband med att hejaklacken i Ekenäs högstadieskola tog initiativet att ha regnbågsflaggan med på Stafettkarnevalen i år.

- Ungdomar har svårt att vara öppna med sin sexualitet här. I Helsingfors är det betydligt enklare då det finns så mycket mer mänskor där, säger Vanin.

- En festival handlar om att avdramatrisera diskussionen kring sexuella minoriteter och att lyfta fram att vi alla är lika värda, förklarar Fredrika Åkerö.

"Jeppis Pride värd att ta efter"

Åkerö är väldigt glad över att ungdomarna visat så starkt intresse för en möjlig festival.

- I Helsingfors har Helsinki Pride redan ordnats i många år (sedan 1975 reds.anm.) och både Sara och jag har deltagit, men jag gillar tanken att ordna flera på landsbygden, berättar Åkerö som upplever Jeppis Pride som en god rollmodell att ta efter.

- Om Jeppis kan så kan vi också. Jag tror man kommer närmare ungdomarna med flera festivaler på mindre orter. Det kunde vara frågan om en roterande festival, den skulle inte behöva ordnas på samma ort varje år, säger hon.

Åkerö poängterar också att frågor kring jämlikhet inte är åldersbundna trots att det är ungdomar som tagit initiativet till en festival.

- Det här är en fråga som berör alla, oberoende ålder, konstaterar hon.

Stormöte nödvändigt

För att en festival ska bli verklighet krävs det ändå mycket framförhållning och digert planerande.

- Vi insåg snabbt när vi började planera i våras att man måste sätta igång med planeringen redan året innan för att hinna med allt, berättar Åkerö.

- För att festivalen ska bli lyckad måste vi ha ett stormöte för att locka alla intresserade aktörer, speciellt organisationer och idrottsföreningar, och så behöver vi stöd från staden, fortsätter hon.

- Det gäller också att boka artister i tid, påminner Vanin.

Kanske redan nästa sommar

I december väljs en ny ungdomsfullmäktige, men ifall de nya medlemmarna är lika ivriga som de nuvarande kan en pridefestival i Ekenäs bli aktuell redan nästa sommar.

Åkerö och Vanin lever båda i hoppet om att så ska ske.

- Jag tror att vi har en festival här nästa år, säger Vanin.

De säger att Ekenäs har varit det naturliga valet eftersom det är den största tätorten i Raseborg.

- Vi kan gott och väl tänka oss att ordna den på något annat håll också, hittills har vi bara övervägt Ekenäs, men varför inte Karis eller Tenala till exempel, säger Åkerö.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland