Hoppa till huvudinnehåll

Bland myggor, knott och fästingar

Bra att ha mot insekter
Bra att ha mot insekter Bild: Yle/Jyrki Karjalainen smart stuff

Generellt sett är det skönt att vara ute i naturen. Insektsbett kunde man ju dock klara sig utan.

Det är ju inte bara myggor och knott som kan orsaka besvär eller frustration. Fästingar, älgflugor, getingar och bin kan också ställa till det.

Medel som skyddar mot insekter
Medel som skyddar mot insekter Bild: Yle/Jyrki Karjalainen smart stuff

Hjälp finns att få med en mängd olika kemikalier och medel. Spray, lotion, roll on, små servetter att gnida in sig med.

Eller varför inte lite “old school”, som samtidigt ger en skön doft av gammal roddbåt och sätter lite flärd och färg på både tillvaron och kragen. Bland de gamla husmorsknepen finns även överkonsumtion av alkohol eller vitlök. På en vandring är nog vitlök i sådana fall att föredra. Vitlök lär även fungera som utvärtes behandling. Dessutom har du kanske användning av vitlöken i matlagning.

Dofter kan hålla bort insekter
Dofter kan hålla bort insekter Bild: Yle/Jyrki Karjalainen smart stuff

För de mer efterhängsna insekterna finns det pincetter och liknande för att avlägsna krypen. Följ upp hur du reagerar på insektbett. Putsa och håll rent.

Risk för att någon i sällskapet lider av allergier? Det väger inte mycket att ha med antihistaminer, kortisontabletter och liknande. På vandring kan det vara långt till nästa hälsovårdsstation, och ett ofrivilligt besök i ett jordgetingbo kan faktiskt skapa problem, oavsett om man är allergisk eller inte.

En mygga gör ingen sommar
En mygga gör ingen sommar Bild: YLE/Joakim Lax smart stuff

Om vi bortser från olika preparat som skall hålla insekterna ifrån dig så finns det ju några andra knep för att undvika att bli småkrypsföda. Klä dig så att du inte blir stucken. Långärmade skjortor och jackor. Byxor istället för shorts. Du kan också undvika att röra dig i närheten av vattendrag och andra platser som är naturliga habitat för insekter. Du kan ju också välja vilken årstid du beger dig ut i naturen. Grovt räknat kan man väl säga att perioden mellan midsommar och skolstarten är den tid man kan försöka undvika. Å andra sidan är det ju just då som de flesta har ledigt och kan bege sig ut i naturen. Vad gör man?

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.